Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha írok egy zenét, van olyan...

Ha írok egy zenét, van olyan cég, ami lecopyright-ozza a művemet pl. soundcloud, youtube, hasonló helyeken?

Figyelt kérdés
Ezért fizetni kell?
2015. aug. 9. 14:33
 1/5 anonim ***** válasza:
Copyright (szerzői jogvédelem) minden irodalmi, tudományos és művészeti alkotást (egyéni, eredeti jellege alapján - Szjt. 1. § (3)) megillet, méghozzá a mű keletkezésétől (Szjt. 9. §). Ez tehát nincs bejelentéshez kötve, szemben az iparjogvédelmi és védjegyoltalommal. Amire te gondolsz, az a közös jogkezelés jogintézménye (Szjt. 85. §-tól kezdődően), akik az érdekvédelmi feladatokat ellátják, többek között ezeken az oldalakon, nyilvános előadások esetén beszedik annak díját stb. Magyarországon ilyen szervezet pl. az Artisjus, ami elsősorban az irodalom és zenei élet területén tevékenykedik. Ez természetesen pénzbe kerül, a beszedett jogdíjaknak csak egy része jut vissza a szerzőkhöz.
2015. aug. 9. 20:52
 2/5 A kérdező kommentje:
Ha jól értelmezem, akkor azért fizetni kell,hogy pl. valaki az én művemet egy videómegosztón/saját oldalán publikálja, ezzel hírnevet, pénz szerezve?
2015. aug. 9. 20:57
 3/5 A kérdező kommentje:
Mármint h ezt megakadályozzam.
2015. aug. 9. 20:58
 4/5 anonim ***** válasza:
Így van, a közös jogkezelő igénybevételének költségei vannak. Ők, ha jól tudom azt is megteszik, hogy egy-egy részlet alapján szűrik meg a zenei tartalmat, egyezést keresve, és ez alapján kezdeményezik az eltávolítását a jogsértő tartalomnak.
2015. aug. 10. 11:02
 5/5 A kérdező kommentje:
Értem. Hát, nem olcsó, de ezzel jár a zeneírás. :(
2015. aug. 10. 11:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!