Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tudnátok erre példát mondani?

Tudnátok erre példát mondani?

Figyelt kérdés

57. § (4) Senkit nem lehet bűnösnek nyilvánítani és büntetéssel sújtani olyan cselekmény miatt, amely az elkövetés idején a magyar jog szerint nem volt bűncselekmény.

Ezt nem értem pontosan. Nem vagyok jogtudós csak az állampolgárok jogai és kötelezettségeinek kutatása közben akadtam erre a mondatra.

2015. aug. 2. 12:13
 1/7 anonim ***** válasza:

Engem is érdekel, nekem az egészből az jött le, hogyha abban a bizonyos időpontban bűncselekményt követ el, viszont abban az időszakban ez nem számít bűncselekmények, akkor nem büntethető.

Én arra tudok gondolni, hogy újévkor tűzijátékot használsz, általában tilos, de újévkor nem, szóval bűncselekményt követsz el, viszont a törvények értelmében, akkor megteheted.

Ez egy átlagos ember gondolkodásmódja volt, lehet téves, de érdekel engem is.

2015. aug. 2. 12:17
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Például te ma megcsalod a feleségedet, 1 hét múlva törvény kimondja, hogy a házasságtörés büntetendő. Ebben az esetben, ha fel is jelent téged valaki, nem fognak elítélni, mert amikor elkövetted a cselekedetet, akkor még nem volt büntetendő.
2015. aug. 2. 12:18
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Ez azt jelenti, hogy ha valamit utólag nyilvánítanak bűncselekménnyé, akkor nem lehet visszamenőleg megbüntetni azokat, akik ezt a dolgot korábban követték el.

(Kivéve, ha a nemzetközi jog általánosan elismert szabályai már korábban is büntetni rendelték az adott cselekményt. - mert ugye, ha rendesen elolvasod, ez is ott van.)

2015. aug. 2. 12:23
 4/7 A kérdező kommentje:
Akkor ugyan itt megkérdezném. Ha egy törvénytelenül itt tartózkodó ember megtámad egy állampolgárt és megöli mondjuk olyankor milyen precedens érvényesül?
2015. aug. 2. 12:26
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Az első válaszoló teljesen rosszat írt, szóval azt ignoráld, a második válaszolónak igaza van.

A Harmadikat én írtam, az helyes. És kiegészíteném a jogszabályi hivatkozásokkal:

Új Btk.:

2. § (1) A bűncselekményt - a (2)-(3) bekezdésben foglalt kivételekkel - az elkövetése idején hatályban lévő büntető törvény szerint kell elbírálni.

(2) Ha a cselekmény elbírálásakor hatályban lévő új büntető törvény szerint a cselekmény már nem bűncselekmény, vagy enyhébben bírálandó el, akkor az új büntető törvényt kell alkalmazni.

(3) Az új büntető törvényt visszaható hatállyal kell alkalmazni a nemzetközi jog általánosan elismert szabályai alapján büntetendő cselekmény elbírálásakor, ha az az elkövetés idején a magyar büntető törvény szerint nem volt büntetendő.

Alaptörvény XXVI. cikk

(4) Senki nem nyilvánítható bűnösnek, és nem sújtható büntetéssel olyan cselekmény miatt, amely az elkövetés idején a magyar jog vagy - nemzetközi szerződés, illetve az Európai Unió jogi aktusa által meghatározott körben - más állam joga szerint nem volt bűncselekmény.

(5) A (4) bekezdés nem zárja ki valamely személy büntetőeljárás alá vonását és elítélését olyan cselekményért, amely elkövetése idején a nemzetközi jog általánosan elismert szabályai szerint bűncselekmény volt.

Mivel te a már nem hatályos jogszabályt idézted...

2015. aug. 2. 12:29
 6/7 anonim ***** válasza:

"Akkor ugyan itt megkérdezném. Ha egy törvénytelenül itt tartózkodó ember megtámad egy állampolgárt és megöli mondjuk olyankor milyen precedens érvényesül?"

Miért, szerinted az emberölés, vagy halált okozó testi sértés nem büntetendő a magyar jog szerint, vagy mi??

Hogy jön ez ide??

Ezek minden államban büntetendő cselekmények, egy percig nem kérdés, hogy bűncselekmény...

2015. aug. 2. 12:31
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Gondolom,hogyha utólag hoznak egy törvényt, akkor visszamenőlegesen nem lehet büntetni, ha azelőtt nem volt, nem létezett olyan törvény. Tehát nem szegett meg semmit, mert akkor még nem volt törvénybe iktatva.
2015. aug. 2. 12:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!