Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A jog alapelve "A törvény nem...

A jog alapelve "A törvény nem tudása/nem ismerete nem mentesít"?

Figyelt kérdés

A BTK több, mint 1000 oldal

A PTK több, mint 1000 oldal

Van még nagyon sok ezer oldalra való törvény, szabály, rendelet, amelynek a betartását számon kérhetik, a be nem tartását büntethetik.

Ekkora szövegmennyiség feldolgozása a lakosság túlnyomó részének még azon a szinten is reménytelen, hogy eldöntse, mi az ami vonatkozik rá (a kivételesek 99,9%-a szerintem ügyvéd).

Ezért megkérdezem, hogy ez az alapelv helyes-e, hiszen hogyan lehet olyan olyan szabályokat számon kérni amelynek a megértése sem elvárható a lakosság legnagyobb részétől?

#törvény #törvényi elvek
2015. júl. 30. 21:59
1 2
 1/14 Andizsuzsi ***** válasza:
93%
Igen. Ellenkező esetben elég lenne mindenkinek azt mondania, hogy nem tudta, hogy nem szabad, máris nem lenne büntethető. Hova vezetne ez?
2015. júl. 30. 22:08
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Nem fogsz tudni jobbat. Ha mentesít, akkor mindenki arra hivatkozna, hogy ja, azt ő nem tudta, de ezentúl be fogja tartani az adott szabályt.

Viszont két dolgon sürgősen változtatnék:

1. Jogi alapismeretek tantárgy az alapfokú/középfokú oktatásban - kitérve a jogokra is, nem csak a kötelességekre.

2. Elérhetővé tenni mindenki számára (pl. interneten) a teljes törvénytárat, kereshető, ügyfélbarát formában, ahol lehet, nem "jogi nyelven", hogy ne csak jogászok tudják gyöngyöző homlokkal értelmezni a szöveget.

2015. júl. 30. 22:08
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

1. Ha nem îgy lenne, bàrki bàrmilyen jogkövetkezmènyt elkerülhetne egyszerûen azzal, hogy "Ja bocs nem tudtam".

2. A szabad/nem szabad jellegû jogszabàlyok nyilvànvalò dolgokat tartalmaznak.

2015. júl. 30. 22:09
 4/14 anonim ***** válasza:
84%

A jogszabályok nagy része, amik ellen egy hétköznapi honpolgár véteni tud, teljesen egybeesnek az alap etikai/erkölcsi iránymutatásokkal. Vagy mondjuk a tízparancsolattal, csak hogy valami egészen kézzelfoghatót mondjak.

Ha meg valami olyan dologba ütközöl, amiben nem vagy biztos, akkor meg tudod nézni, hogy mit mond a törvény.

2015. júl. 30. 22:17
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
A törvények nagy része a társadalmi, erkölcsi normákon alapul, így ha az ember soha nem is hallja, olvassa a törvényeket, de próbál a társadalom, környezetének elvárásai szerint élni, viselkedni, akkor valószínűleg a törvénnyel sem kerül szembe.
2015. júl. 30. 22:32
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Ezek legalább le vannak írva. Van egy csomó íratlan szabály, amit szintén be kéne tartani, mert következményei lesznek, ha nem, mégse foglalják őket semmilyen kötetbe, jöjj rá magadtól az elv. Az talán jobb?
2015. júl. 30. 22:34
 7/14 A kérdező kommentje:

A törvények nyelvezete (szerintem nem véletlenül) gyakorlatilag "egyszerű paraszti ésszel" érthetetlen, illetve nem ritkán hibásan megfogalmazott.

Talán ott kezdenék hozzá, hogy a törvényeknek átláthatónak, hozzáférhetőnek és egyértelműnek kell lenniük.

(A felhozott példáimat szerencsére már javították)

A KRESZ szövege azt mondja, hogy a gyalogátkelőt megfelelő körültekintéssel kell megközelíteni. A bírói gyakorlat ezt 30 km/ó sebességgel való megközelítésként értelmezte. (újabb kutatnivaló)

Azt, hogy egy városban (kerületben) kell-e szájkosár önkormányzati rendelettel szabályozták, amit elegendő az önkormányzaton kifüggeszteni, vagy a helyi újságban kihirdetni, tehát, ha vasárnap átutazóként sétáltatok kutyát esélyem sem volt megtudni milyen szabály vonatkozik rám. (vajon hány ilyen van? Egyébként a közteresek sem tudták a vonatkozó szabályokat, én meg ismeretlen helyen következetesen szájkosarat használok)

Nagyon sok szabály nem esik egybe a tízparancsolattal. Aktuális probléma, hogy egy szabály szerint egy ház gázrendszerét X évente felül kell vizsgáltatni. Ez vonatkozik családi házra is, vagy csak társasházra? Következő kérdés, hogy ebből a szempontból az ikerház társasház-e?

A gyakorlatban úgy tűnik, a szolgáltatónak nincs kapacitása a felülvizsgálatra, de ha nincs elvégezve én vagyok büntethető.

De egyszerűsítsük tovább a dolgot a 10 parancsolatot is csak viszonylag kevesen tudják felsorolni (most 7-nél elakadtam)...

2015. júl. 30. 22:52
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Ha lehetne felpontozni a kérdezőt, most megtenném.

Igen, ezek életszerű példák, és nem ritkán az is előfordul a bikkfanyelv miatt, hogy másképp értelmezi a jogalkotó és a végrehajtó szerv. És megint másképp te... de legalábbis nem egyértelmű, hogy mit is akarnak benne pontosan közölni.

Nem viccelek, egyszer kaptam egy jegyzőkönyvet egy lakógyűlésen hozott döntésről, ahol az volt a vita tárgya, épüljenek-e még parkolóhelyek az udvarban. Nem voltam ott, így nem tudtam, mire jutottak. A szövegértésem bőven átlagon felüli, mégis többször át kellett olvasnom az egészet, hogy arra az egyszerű kérdésre választ kapjak: IGEN vagy NEM?

Nem az etikai normákkal összecsengő szabályok itt a lényegesek, hanem az apró-cseprő dolgok szabályozására vonatkozóak, amelyek ráadásul rendszeresen változnak is!

2015. júl. 30. 23:16
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
De ezek a példák, amit a kérdező hozott, tipikusan olyan dolgok, amiknek az ember előtte utánanéz. Nem kell fejből tudni, hogy Mucsaröcsögén kell-e szájkosár, de gondolom nem túl gyakran van az életedben olyan nap, amikor ismeretlen helyen, váratlan módon kell sétáltatni.... vagyis hát szerintem konkrétan soha nincs ilyen. Előtte megkérdezed. Ez áll a többire is.
2015. júl. 31. 00:59
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

A legtöbben jól megfogták a kérdést, az #5 és #9-es válasz különoösen szép és hasznos. Azokat még azzal egészíteném ki, hogy éppebb az ott írtak miatt - nagyon szűk körben és szigorú feltételek mellett - előfordulhat, hogy a jog nem tudása mentesít (ún. keretjogszabályok esetén).

Ha érdekel, ld. pl. : [link]

2015. júl. 31. 05:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!