Igaz, hogy minden következmény nélkül betörhetem az autó ablakát?
Facebook-on olvastam egy ilyen "kimentették az autóból a halál szélén álló kutyát" cikket és azt írták kommentbe, hogy mivel állatkínzásnak minősül, ezért be lehet törni az ablakot bármiféle következmény nélkül. Tényleg így van?
(Attól függetlenül természetesen nem haboznék, csak azért jó tisztában lenni a jogainkkal)
Nem, nem törheted be az autód ablakát.
Megbüntetnek érte 30 ezer forintra.
Harmadiknak: Persze az ő baja ha meghal mondjuk a gyereke, gratulálok.
Köszönöm az ötösnek
"A hatályos jogszabályok szerint az ablak betörésében ne akadályozzon meg bennünket a következményektől való félelem. A Btk. szerint az ilyen esetek végszükségnek számítanak, ami kizárja a büntethetőséget. Nem büntethető az, aki más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.
Az utulsónak pedig: én most olvastam egy cikket amikor a nagymama hagyta az autóban a gyerekét kitörték az ablakot, hogy megmentsék és a nagyi nem hogy megköszönte volna vagy valami, állítólag még csak nem is izgatta hogy az unokája majdnem meghalt, hanem helyette odament a rendőrhöz akit időközben kihívtak megtudakolni, hogy a biztosító ugye állni fogja-e a károkat...
Ezt a büntetőjog úgy ismeri mint végszükség, azaz a büntethetőséget kizáró ok.
A végszükség olyan rendkivüli helyzetet takar, amikor az adott – egyébként jogellenes – cselekmény vagy nem veszélyes a társadalomra, hiszen alanya egy objektiv vészhelyzet következményeinek elhárítása vagy enyhítése érdekében jár el, vagy pedig egy ilyen vészhelyzet korlátozza a beszámítási képességét. A jogalkotó ilyen esetekben kizárja, vagy bizonyos esetekben korlátlanul enyhíti a büntethetőséget.
Nem büntethető az, aki mások személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!