Mikortól kezdődött meg a büntetés kezdete? Infó lent!
Ismerősöm július 23. előzetesbe került, egy ügye miatt, neki volt, egy már meglévő büntetése amit az előzetesbe tétel után augusztusba lett volna esedékes (bevonulás)...
Úgy tudom, hogy az előzetesben töltött, idő nem számít bele, a régi büntetésbe, az majd akkor számít valamit, ha az az ügy tárgyalásra kerül.
Van nálam egy papírja, amiben az áll hogy:
"... 01 év 06 hónap börtön fokozatú büntetését tölti. Feltételes szabadságra, 2015.10.04-én bocsátható. Büntetést kiülve 2016.04.03-án szabadul. Végrehajtásra vár 01 év börtön..."
Szeretnénk beadni a feles kedvezményt, és szeretnék számolni, hogy akkor mikor szabadulhatna, de nem tudom, hogy végül is most ezek alapján milyen dátumtól számoljak. És hogy ezek alapján, ha az 1,6 évre és az 1 évre rátesszük a feles kedvezményt mi a szabadulás dátuma...
Remélem, nem lett nagyon zavaros...
Köszönöm előre is a segítséget, már ha ezt vissza lehet fejteni! :)
Hát részben lehet visszafejteni, de először is a feles kedvezményt felejtsd el, számtalanszor leírtuk, hogy az csak a jogerős ítéletben adható. Ha a jogerős ítéletben ilyen rendelkezés nincs, akkor csak az általános szabályok szerint bocsátható feltételesre. Utólag nem adható feles kedvezmény.
Ha az illető 2015. 10. 04.-én bocsátható feltételesre, és 2016. április 3-án töltené ki a büntetését, akkor az azt jelenti, hogy 6 hónap különbség van a kettő között, és ha a büntetés 1 év 6 hónap, akkor abból az következik, hogy az új Btk. szerinti kétharmados kedvezményt kaphatja.
Tehát az 1 év 6 hónapból 2015. október 4-én mehetne feltételesre is. De ha engedélyezik is, nem szabadulhat, mert van még egy 1 éves büntetése is. Azt nem tudjuk, hogy ebben az ügyben mennyit volt előzetesben, és azt sem, hogy ez milyen fokozat és melyik Btk alapján kapta (ettől függ,mekora rész után adható a feltételes). Ha annak a megfelelő részé kitöltötte,és ebből is engedélyezik a feltételest, akkor a két feltételest párhuzamosan kezdeti meg.
2 év 6 hónapot kapott erre az ügyre, abban volt egy felfüggesztett, így jött ki hogy 1 év 6 hónap és 1 év.
Amúgy én is úgy tudtam, ahogy te írtad, hogy az csak akkor kérhető mikor ugye még nincs ítélet, de hát az a baj, hogy a bent lévő emberkék mindig "okosabbak" gondolom egymást oktatják, de mint látjuk téves, én ezért zavarodok meg mindig, mert én idekint elolvasom a jogot, és van egy kép róla, hogy mi hogy... és akkor jön az hogy elmondom, és hogy az nem úgy van... :)
Egyébként mondta azt is hogy csomó olyan emberrel találkozott már szállítás alatt, akiknek 3-4 felfüggesztetjük volt, számomra ez is érdekes... :D
A kérdésed zagyva és értelmetlen.
A büntetés letöltése akkor kezdődik meg, amikor majd a jogerős ítélet alapján bevonul. Viszont az előzetesben töltött idő beszámít.
Nem kizárt, hogy így akár már nem is marad letöltendő idő.
Na most már valóban végképp összezagyváltál mindent, úgyhogy maradjunk a következőkben:
- a két büntetés nem adható össze,
- mindkettőnél külön-külön kell vizsgálni, hogy mekkora rész letöltése után engedélyezhető a feltételes,
- a letöltött rész számításánál az előzetes mindig csak abba a büntetésbe számítható be, amelyik ügyben elrendelték, másikba nem,
- ha az első ügyből engedélyezték a feltételest, akkor nem kerül szabadlábra, hanem elkezdi tölteni a mősodikat, és ha azt is kitöltötte, vagy abból is engedélyezték a feltételest, akkor utána szabadul és a feltételesek párhuzamosan folynak.
Több felfüggesztettje pedig úgy lehet valakinek, hogy a flfügesztés csak akkor kizárt, ha az újabb elkövetés a próbaidő alatti. Tehát ha valaki elkövet egy bűncselekményt, ami miatt később jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélik (ez Magyarországon sajnos több év is lehet), ha ebben az eidőszakban (tehát az első bűncselekmény elkövetése és az amiatt hozott ítélet jogerő emelkedése között) őjabb bűncselekmnyeket követ el, a felfüggesztett nem kizárt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!