Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit gondoltok arról, hogy a...

Mit gondoltok arról, hogy a törvények szinte a bűnözőket védik?

Figyelt kérdés

Először is, nem vagyok halálbüntetés párti (mielőtt valaki ezzel jönne), mert tudom, hogy előfordulhatnak tévedések, és a halált nem lehet visszafordítani.

DE

Miért van az, hogy kisebb értékű lopás miatt legtöbb esetben nem is jár börtön, csak egy kis ejnye-bejnye? Aztán az illető folytatja a lopást, mert látja, hogy ha kis értékben teszi, semmi sem történik. Miért nem lehet 2-3 évet adni érte?

Miért van az, hogy valakit összevernek az utcán egyes emberek, mert nem tetszik nekik ahogy nézett, vagy kirabolnak valakit, és nagyon rövid időt töltenek csak a börtönben?

Csak szerintem kellene simán 5-10 évet adni ilyesmiért?

Gyilkosságért pedig ami előre eltervezett, gondolkodás nélkül életfogytiglant kellene adni, ha be lehet bizonyítani.

2015. júl. 12. 10:21
 1/9 anonim ***** válasza:
21%

Én visszakérdeznék, hogy száz ítélet tudományos elemzése alapján jutottál a megállapításaidra?

Mert a helyzet egyébként pont az elllenkező irányba változik, lásd:

[link]

Ne engem pontozzatok le miatta, rohadtul nem értek egyet benne szinte semmivel, csak azért teszem be, hogy lásd, van akinek az is sok,mai most van. Nem is Strassbourg a felháborító, inkább az, hogy vannak magyar szervezetek is ,a kik azért harcolnak, hogy még azt is engedjék ki (ránk), aki benn van, mert szegényeknek rossz ott.

2015. júl. 12. 10:37
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Prózai oka van, a börtönökben nincs elég hely.

De egyébként nem lenne célszerű minen apró lopásért börtönt adni, kiskamaszként én is csentem egy-egy csokit, egy börtönböntetés jó eséllyel csak tovább züllesztett volna. Ilyen esetekben nevelő célzattal inkább valamilyen didaktikus jellegű közmunkára ítélném az elkövetőt, mint Amerikában szokás.

Az erőszakot viszont nagyon nem tolerálnám.

2015. júl. 12. 10:40
 3/9 anonim ***** válasza:
93%

#1 vok.

Egyébként egy-egy csokiért nem is lehet kapásból börtönt kapni (már csak azért sem, mert külön minősítő körülmény hiányában 50 ezer forintig még csak nem is bűncselekmény, hanem szabálysértés).

A gyakorlatban igen komoly dolgot kell tenni ahhoz, hogy valaki büntetlenként kapásból börtönbe kerüljön. Aztán persze, ahogy nő a büntetettség, ez megy lefelé.

2015. júl. 12. 10:53
 4/9 A kérdező kommentje:

1: Ha kevés a börtön meg a cella, akkor építsenek, de nem az a megoldás, hogy egy erőszakos bűn elkövetőjét hamar kiengedik, mert nincs hely.

2: Oké, akkor közmunka. De az elfogadhatatlan, hogy, semmit nem csinálnak, és 90%-ban folytatja a lopást.

Az erőszakkal pedig én is így vagyok. Tudok egy olyan esetről, hogy valakit összevertek, a verésnek volt nyoma a testén, a tettest elkapták, kapott egy kis ejnye-bejnyét, majd elengedték. Ez felháborító!

2015. júl. 12. 10:56
 5/9 A kérdező kommentje:
3: Ez is érthetetlen. Akkor lophat az ember 49 000 Ft-ot, mert úgyse lesz semmi baja?
2015. júl. 12. 10:58
 6/9 anonim ***** válasza:
4%
Az kéne mint régen aki lop annak levágják a kezét.
2015. júl. 12. 11:02
 7/9 anonim ***** válasza:
32%

50 ezer forintig szabálysértés, tehát akkor is "lesz baja", csak nem akkora.

Egyébként 2002-10 között átal 12-13 ezer fogvatartott volt. Azóta felment 18 ezer körülire,és ajvékolnak.

A 80-as évek második felében 25-30 ezer körüli fogvatartott volt, és nem ajvékoltak. Igaz, akkor még nem kellett 5 csillagos szálloda a bűnönző uraknak/hölgyeknek.

2015. júl. 12. 11:28
 8/9 anonim ***** válasza:
15%
Elég szomorú, ez is a szélsőliberális diktatúra velejárója.
2015. júl. 12. 11:31
 9/9 EagleHUN ***** válasza:

Minél több a rab annál többe kerül a tartásuk, most is többet költünk rájuk mint 1 nap kórházi befekvésre a tisztességes embereknél. Tehát ez sem megoldás. De ez a túlzsúfolás sem, nem mintha aggódnék a jogaikért, mert ha valaki bűnt követett el az szenvedjen is. De ehhez szorosan hozzátartozik hogy a Fogház, Börtön és Fegyház valójában "bűnözőakadémia" is egyben. Tehát ha fűt fát lecsuknak kis vétségekért is odabent "kiokosítják" a többiek hogy ne legyen ilyen "pitiáner". Azaz ha kijön nagyban utazik majd.

A halálbünti sem megoldás mert nem visszafordítható.

Szerintem valahol azoknak van igaza akik a munkát, mint nevelési eszközt szeretnék használni.

Én el tudnék képzelni egy rendszert ahol:

-1) Kis vétség esetén (mondjuk 50k alatt) pl közmunka, ahol a kárt és a büntetést is le kell dolgoznia.

-2) Akit életében először elkapnak akár kis akár komolyabb de nem életellenes vétséggel és elítélik fogva tartásra, bármi is az ítélet az csak fölfüggesztett lehet először (Viszont végtelen időre, tehát a második tetténél mindenképpen megkapja ezt a büntetést is!) E mellett le kell dolgoznia az okozott kárt, akár közmunkán, akár úgy hogy az illetőnek segít (ha ebbe belemegy az illető) pl felásatják vele a károsult kertjét (pl polgárőri felügyelet mellett, hogy egyéb baj ne legyen belőle.).

- 3)Az életellenes vétség (gyilkosság, testi sértés, nemi erőszak...) mindenképp fogva tartást ér elsőre is!

- 4) Akit másodjára elítélnek, kisebb vétségekért az megkapja mindkét büntetését (második pontban), plusz a börtönben ha nem dolgozza le a tartását, akkor tömegcella, meg nincs TV stb. Ha rendesen dolgozik akkor akár magáncella is lehet neki, jó körülményekkel, TV stb... És a "jó magaviseleti" letöltendő idő felezése is munkához kötött feltétel lenne. Azaz nincs időelengedés aki megtagadja vagy direkt rosszul végzi a melót!

5) További büntetés minden elítélt számára a közügyektől való eltiltás legyen kétszerese az ítéletben foglaltnak, és ez soha ne enyhüljön jó magaviselettel meg ilyesmivel. Azaz aki bűnt követett el nem szavazhat, nem indulhat választáson stb...

6) A nemi erőszakkal vagy pedofíliával életében először elkapott személyeknek fölajánlani választási lehetőséget.

Végleges kémiai kasztrálást ha bevállalja, szabadon távozhat! Ha nem akkor dutyi sokáig, ugye írtam 3) pontban az életellenes bűn cselekményekről.Tudom a kémiai kasztrálás is visszafordíthatatlan ha téved a bíróság, de mégsem az életét veszik el. (Azaz aki nem bír magával annak "segítünk" "önkontrollt" gyakorolni.) De nem terheljük velük a büntetés végrehajtást.

7) Tényleges életfogyt kontra halálbünti. Akire minden kétséget kizáróan bizonyítottak legalább 2 külön külön időpontban elkövetett előre megfontolt, és/vagy különösen kegyetlen gyilkosságot attól szerintem meg kell szabadulni. Ezekkel (a nagyon szigorú) feltételekkel igen kicsi a kockázata a tévedésnek. Nincs értelme "tárolni" őket mert tudják hogy nem jöhetnek ki, ezért meg akarnak szökni és veszélyesek az őrökre is meg a többi rabra is. Ugyanezen okból nem is lehet dolgoztatni őket, mert fegyverhez és vagy túszhoz juthat munka közben, illetve megszökhet. Irtózom a liberálisoktól, de abban sajnos igazuk van hogy nincs értelme a tényleges életfogytiglannak (bár ők más okokat sorolnak föl).

Az ilyenek szerintem kivégezhetőek. Most tekintsünk el attól hogy mennyivel kisebb vagy nagyobb büntetés ez nekik mint amit ők tettek az áldozataikkal. Ez ilyen esetben már nem releváns szerintem! Azt kapják a balástyai rémek, meg magda marinkók amit ők okoztak.

8) És most egy másik vitatott pont következik a kárrendezésről:

Jelenleg hiába ítélnek meg a károsultnak és családjának x milliót ez általában sohasem kerül kifizetésre. Mert vagy csóró az illető, vagy ha van valamennyi lefoglalni való is először a Magyar állam vonja le saját részét a bírósági költségeket is meg a kiszabott pénzbüntetési részt is.

Ez így nem jó szerintem. Az első a károsult kell hogy legyen!

Másrészt a bűncselekményben megállapított kárérték ami akár több száz millió is lehet vagy milliárd pl adócsalásoknál sikkasztásoknál. Véglegesen felíródjon az illetőre. Azaz soha nem évül el. Csak akkor törlődik ha visszafizeti. Ezzel együtt járjon a már említett közügyektől való eltiltás. És járjon együtt az állami szférából való teljes kizárással is! És Országelhagyási tilalommal a könnyebb leinkasszózás miatt.

Tehát az illető itthon magánszférában elhelyezkedve kell hogy törlessze az adósságát! Sőt ha idő előtt elhalálozik az illető akkor kizárólag egyenesági leszármazottai (tehát csak gyermekei) örököljék a tartozást. Miért fontos ez? Visszatartó erővel bír, ha sikkasztasz csalsz stb, a gyerekeiddel kicseszel.

Ugyanis jelenleg és úgy általában az elmúlt 25 évben Magyarországon meglehetett így gazdagodni, hogy átíratta a lopott vagyont az illető a Feleségre Gyerekekre, majd elvált. Utána ez nem behajtható rajta. Nincs jövedelme általában, de közben villában él (mert továbbra is egy fedél alatt él a családdal) ő is meg a gyerekei is luxusautókkal rohangálnak.

A károsultak meg futhatnak a pénzükért! Sajnos erre rengeteg példát lehetne hozni.

Ennek is véget kell vetni!

2015. júl. 12. 13:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!