Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tehát ha én büntetett előéletű...

Tehát ha én büntetett előéletű vagyok, nem diszkriminálnak az egyetemek?

Figyelt kérdés

Olvastam, hogy valami disznó miatt, akit most ítéltek el az ELTE-s erőszak miatt, a rektor javasolta hogy már a felvételinél is kérjenek erkölcsit. EZ mindenki fog vonatkozni, nem csak arra, aki mondjuk akkor kezdi a kilencediket? Nem diszkrimináció ez?

Ha valakit ért büntetés, abból még nem lehet jó orvos/biológus/mentőtiszt például?

2015. jún. 29. 08:45
 1/7 A kérdező kommentje:
ELÍRTAM A KÉRDÉST, HELYESEN ÍGY AKARTAM: HA ÉN BÜNTETETT ELŐÉLETŰ VAGYOK, DISZKRIMINÁLNAK AZ EGYETEMEK?
2015. jún. 29. 08:46
 2/7 anonim ***** válasza:

Nem. Fognak.

A működési nyilvánatrtásba vételhez (EKH) kell majd. Hogy legyen működési engedélyed. Az egyetem alatt senki nem fog diszkriminálni.

2015. jún. 29. 08:54
 3/7 anonim ***** válasza:

"És a működési engedélyt nem adják meg pl mindenkinek? :O"

Nem tudom. Egy embert sem ismertem akinek ne lett volna tiszta az erkölcsije.

Első körben azt nézd meg mik az erkölcsi szabályai. Mert elég nehéz oda bejegyzést kapni. Még a felfüggesztetteket is elég hamar törlik. Hacsak nem 10 évet kaptál tömeggyilkosságért, akkor nehéz oda bevésetni valamit. Általában csak ijesztgetnek vele.

2015. jún. 29. 10:02
 4/7 anonim ***** válasza:

Szerintem ezzel semmi gond. Ha valaki komoly dolgot követett el, akkor vállalja a következményeit, hosszú távon is.

De a valami büntetés ért nem egyenlő azzal, hogy büntetett előéletű vagy.

2015. jún. 29. 10:16
 5/7 anonim ***** válasza:
Nem ez a lényeg. Kérdés, hogy büntetett előélettel mennyire vitted a tanulásban. Ha nem sokra, akkor emiatt fogsz onnan szélsebesen kibukni, még ha fel is vesznek. Ellenben, ha rájöttél, hogy nem az az érvényesülés igazi útja, akkor vannak komoly esélyeid (feltéve, hogy végig ehhez tartod magad).
2015. jún. 29. 10:18
 6/7 anonim ***** válasza:

"Első körben azt nézd meg mik az erkölcsi szabályai. Mert elég nehéz oda bejegyzést kapni. Még a felfüggesztetteket is elég hamar törlik. Hacsak nem 10 évet kaptál tömeggyilkosságért, akkor nehéz oda bevésetni valamit. Általában csak ijesztgetnek vele."

BTK 100. § (1) E törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

a) elzárás, pénzbüntetés és közérdekű munka esetén az ítélet jogerőre emelkedésének napján,

b) foglalkozástól eltiltás, járművezetéstől eltiltás, kitiltás és sportrendezvények látogatásától való eltiltás esetén az ítélet jogerőre emelkedése napján,

c) kiutasítás esetén a büntetés végrehajtásának befejezése vagy végrehajthatóságának megszűnése napján,

d) felfüggesztett szabadságvesztés esetén a próbaidő leteltének napján,

e) gondatlan vétség miatt kiszabott szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltésének vagy végrehajthatósága megszűnésének napján,

f) szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meg nem haladó tartamú szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését vagy végrehajthatóságának megszűnését követő három év elteltével,

g) szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meghaladó, de öt évnél nem hosszabb tartamú szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését vagy végrehajthatóságának megszűnését követő öt év elteltével,

h) szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, öt évet meghaladó, de tíz évnél nem hosszabb tartamú szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését vagy végrehajthatóságának megszűnését követő nyolc év elteltével,

i) szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, tíz évet meghaladó tartamú, határozott ideig tartó szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését vagy végrehajthatóságának megszűnését követő tíz év elteltével.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja esetén a mentesítés nem terjed ki

a) foglalkozástól eltiltás esetén a foglalkozás gyakorlásának,

b) járművezetéstől eltiltás esetén a járművezetés gyakorlásának,

c) kitiltás esetén az ítéletben meghatározott településen vagy az ország meghatározott részén való tartózkodás,

d) sportrendezvények látogatásától való eltiltás esetén az elítélt sportrendezvények látogatásához való

jogára.

(3) Az (1) bekezdés d) pontja esetében a mentesítés nem áll be, illetve hatályát veszti, ha a szabadságvesztés végrehajtását elrendelik. Ilyenkor a mentesítésre a végrehajtandó szabadságvesztésre vonatkozó mentesítési szabályok az irányadók.

2015. jún. 29. 20:05
 7/7 anonim ***** válasza:
(GY.k. a mentesítés azt jelenti, hogy mikor _nincs_ benne az erkölcsidben, hogy büntetve voltál. Minden más esetben benne van.)
2015. jún. 29. 20:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!