Erkölcsi bizonyitványban meddig szerepel ha jogerős itéletet kaptam?
Létezik a "mentesítés" fogalma, amely lényegében azt takarja, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén a korábbi büntetés semmissé válik, "emlékezni" sem kell rá.
Btk. X. FEJEZET
98. § (1) A mentesítés folytán - törvény eltérő rendelkezése hiányában - az elítélt mentesül a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.
(2) A mentesített személy büntetlen előéletűnek tekintendő, és - törvény eltérő rendelkezése hiányában - nem tartozik számot adni olyan elítéltetésről, amelyre nézve mentesítésben részesült.
[...]
-----
99. § Az elítélt mentesítésben részesülhet
a) e törvény erejénél fogva,
b) bírósági határozat alapján vagy
c) kegyelem útján.
Jelen esetben, ha a bíróság vagy a köztársasági elnök nem mentesített, akkor a Btk.-ban leírtak szerint mentesülsz. Ez a 100. §-ban van leírva, de nem másolom be ide az egészet, ami rád vonatkozik, az a következő:
100. § (1) E törvény erejénél fogva áll be a mentesítés
[...]
d) felfüggesztett szabadságvesztés esetén a próbaidő leteltének napján,
[...]
(Tehát neked a 2012+2 év már lejárt, tiszta erkölcsit kapsz.)
Lényeg, hogy a büntetett előélet nem egy életre szól, nem kitörölhetetlen. Nincs olyan bűncselekmény, amelynek a nyoma örökké megmarad a büntetés letöltése után, legfeljebb nagyon sok időnek kell eltelnie.
Ajánlom mindenkinek a Btk. elolvasását. 3-ból 2 válasz nettó baromság. A 3. is csak kapisgál valamit. Pedig én sem vagyok jogász, semmi közöm hozzá, csak utánajártam a neten. Minimum ez elvárható lenne, ha valaki bekommentel a "Törvények, jog" kategóriába.
Azért tényleg tök jó, hogy három nettó baromság után valaki végre beírja a helyeset, be is idézi a törvényt, utána a következő megint írja a saját hülyeségét. Vajon az ilyen direkt akar félrevezetni, vagy azt hiszi, az ő szava felülírja a törvényt?
Viszont a kérdező is írhatta volna, hogy fiatalkorú volt, mert fiatalkorúra a Btk 126. § (1) bekezdése vonatkozik, ami szerint a fiatalkorú elítélt a törvény erejénél fogva mentesül az ítélet jogerőre emelkedésének napján, ha a kiszabott szabadságvesztés végrehajtását felfüggesztik.
Vagyis: soha nem is volt benne az erkölvsidben!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!