Munkaügyi kérdés! Jogszabályba ütközik ez?
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy a munkahelyemen még tavaly decemberben kaptunk egy szabadságtervező papírt, amit annak rendje és módja szerint ki is töltöttünk.
Párommal egy munkahelyen dolgozunk, és direkt úgy jelöltük be a júliust, hogy 10-16 között fix szabikkal, illetve sima szabadsággal egy egybefüggő 6 napot szerettünk volna együtt itthon tölteni.
Nos, a munkahelyünkön nem örülnek a mi kapcsolatunknak, amit megértenék, de mi váltott műszakban dolgozunk, ő állandó éjszakás, én állandó délelőttös, szóval a kapcsolatunk a munkánkra egyáltalán nincs hatással.
Az elmúlt hónapban így is aránytalanul sokat szívatnak minket, mert főnök váltás volt, és nem vagyunk szimpik neki, de most megkaptuk a beót, és a szabadságaink szét vannak dobálva, az én főnököm szétdobálta nekem eddig a szabijaimat, és erre a hónapra egy se maradt, és most úgy kaptuk meg, hogy én 10,12,13,16 vagyok szabin, párom meg 14,15,20,21,22.
Szóval a mi előre megtervezett fix szabadságunkat meg se kaptuk, és amit kaptunk az is így néz ki. Így se nyaralás, se együtt töltött időnk nincs.
A felmondás amúgy is ért már mind a kettőnk részéről, ezzel most megadták a kegyelem döfést is, de én ezt akkor se szeretném annyiban hagyni.
Szóval a kérdésem lényegében az lenne, hogy ha elkérem azt a szabadságtervezőt, amit mi annó megírtunk, lemásolom, és a megkapott beosztásunkkal jogi útra tudnám terelni az ügyet? ( már persze ha még egyáltalán megvan az a papír, mert mi arról másolatot nem kaptunk, és ki tudja, hogy mit tettek vele)
Illetve nem csak ez az egy dolog van a jogi útra tereléses listámon, közre játszik az is, hogy annak ellenére, hogy lány vagyok, rendszerint 20-30 kg közötti súlyokat kell emelnem, hogy a főnököm egy időben gusztustalan módon viselkedett velem, ami már felért egy szexuális zaklatással ( de erről sajnos bizonyítékom nincs) hogy túlórára köteleznek úgy, hogy ezt egy fél órával a rendes műszakom vége előtt közlik, úgy, hogy nálam se étel, ital, semmi nincs.
Ja, amúgy egy multiról van szó, megnevezni nem szeretném, de fontos infó annak fényében, hogy megéri e belekezdeni pereskedésbe, meg stb...
a válaszokat előre is nagyon köszönöm!
23/L
"hogy túlórára köteleznek úgy, hogy ezt egy fél órával a rendes műszakom vége előtt közlik, úgy, hogy nálam se étel, ital, semmi nincs. "
Lehet pereskedni, de minek. Én inkább lelépnék.
A perrel max. azt nyered, hogy kapsz szabit, és dolgozhatsz ott. De ezek után lenne kedved? :)
dehogy lenne. A vége úgy is az lesz, hogy csendben lelépek, de az igazságérzetem csak nem hagy békén... a legésszerűbb az lenne ,hogy ha valóban csendben távoznék, de ami ennél a cégnél megy, az valami hihetetlen.. és tényleg nem csak velem meg párommal... belenyúltak a szabijainkba, nem egyszer belenyúltak a fizuba is, mindenféle mondvacsinált hülyeséggel, ami valótlannak bizonyult, de attól még levontak... volt, hogy táppénzen voltam, a fizumban nem kaptam meg a tp-n töltött napok fizetésének 60%-át, a munkaügyes azt mondta, hogy majd hóközivel küldik, hát had ne mondjam, hogy azóta is várom... és ez még csak a felszíne a dolgoknak...az állandó stressz, megalázás, meg az, hogy annak ellenére, hogy kidolgozzuk a lelkünket is, és már a magánéletünk megy rá arra, hogy bent mindig 110%on teljesítsünk, olyanokat vágnak a fejünkhöz, hogy ránk nem lehet számítani, meg megbízhatatlanok vagyunk... annak ellenére, hogy kevesebb, mint fél év alatt több mint 100 órát túlóráztam, és akármi óhaj sóhaj volt bent, azonnal ugrottam mind én , mind mindenki más...
Szóval úgy gondolom, hogy megérdemelné a vezetőség, hogy kapjanak egy pert a nyakukba, és ha én is úgy kitudok állni a dolgaim mellett, akkor ki tudja, még kártérítést is kaphatok ( ismerősöm kapott hasonló okok miatt) Szóval rossz májúnak tűnhetek, de egyszerűen annyira tele lett a tököm, hogy úgy gondolom, hogy megérné a per...
Igen, jogszabályba ütközik. Ugyanis a dolgozó dönthet az éves szabadságának egy részéről. Két egymással nem egyező infót találtam, az egyik szerint 25%-áról, a másik szerint 7 napról. A Munka Törvénykönyvét kellene megnézni, hogy jelenleg mi a hatályos előírás. (Engem most valamiért nem engedett be az oldal, így nem tudom lecsekkolni.)
Azért idézek két oldalról:
"A munkaadó az éves szabadság 75 százalékával rendelkezik, és 30 nappal a szabadságolás előtt értesítenie kell a dolgozót, mikor küldené szabadságra. Ehhez a munkavállaló előzetes meghallgatása is szükséges, hogy megfelel-e neki az időpont. A fennmaradó egynegyed résszel az alkalmazott gazdálkodhat, és ezt 15 nappal a tervezett kivétel előtt be kell jelentenie."
"a munkavállalók 7 nap szabadság kivételének idejéről dönthetnek szabadon. A szabadság többi részével a munkáltató rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy ha pl. valakinek 30 nap szabadság jár, akkor 23 nappal, vagyis az összes szabadságnak több mint háromnegyedével. A dolgozók által szabadon ütemezhető szabadsághányadot legfeljebb két részletben kell kiadni. A szabadságot - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy tartama legalább összefüggő 14 napot elérjen."
Szóval keresd meg az MT-t, és arra hivatkozz a munkáltatódnál, és kérd, hogy a jogszabályokat figyelembe véve járjanak el. Amennyiben erre nem hajlandóak, akkor feljelentheted a céget. (Tényleg csak valami büntetést fognak kapni, de talán ettől majd kicsit észhez térnek a jövőre nézve...)
Hatékonyabb lehet a fellépés a jogaitokat illetően, ha összefogtok a munkatársaitokkal. Ha így sem működik, akkor keressetek más munkahelyet.
Tess, érdemes elolvasni:
60. A szabadság kiadása
122. § (1) A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki.
(2)63 A munkáltató évente hét munkanap szabadságot - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Ennek során a 121. § megfelelően irányadó. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.
(3)64 A szabadságot - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. E tekintetben - a szabadságként kiadott napon túl - a heti pihenőnap (heti pihenőidő), a munkaszüneti nap és az egyenlőtlen munkaidő-beosztás szerinti szabadnap vehető figyelembe.
(4) A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell.
(5) A szabadságot - a 125. §-ban foglaltakat kivéve - megváltani nem lehet.
123. § (1) A szabadságot esedékességének évében kell kiadni.
(2) A szabadságot, ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki.
(3) A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az (1) bekezdésben meghatározottak szerint kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni.
(4) Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az öt munkanapot.
(5) A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén
a) a szabadság kiadásának közölt időpontját módosíthatja,
b) a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakíthatja,
c) kollektív szerződés rendelkezése esetén a szabadság egynegyedét legkésőbb az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki.
(6)65 A munkáltató - a felek naptári évre kötött megállapodása alapján - a 117. § szerinti szabadságot az esedékesség évét követő év végéig adja ki.
(7) A munkavállalónak a kiadás időpontjának módosításával vagy a megszakítással összefüggésben felmerült kárát és költségeit a munkáltató köteles megtéríteni. Az (5) bekezdés b) pontban foglalt esetben a szabadság alatti tartózkodási helyről a munkahelyre és a visszautazással, valamint a munkával töltött idő a szabadságba nem számít be.
124. §66 (1) A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni.
(2) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a szabadság kiadása során a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot.
(3) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a szabadság - a (2) bekezdéstől eltérően - az adott naptári évben úgy is kiadható, hogy a munkavállaló a munkaidő-beosztással azonos tartamra mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól.
(4) A szabadságot az (1) és (2) bekezdés esetén munkanapban, a (3) bekezdés esetén a munkavégzés alóli mentesülés tartamával egyező óraszámban kell nyilvántartani.
(5) Munkaidő-beosztás hiányában a szabadságot az általános munkarend és a napi munkaidő figyelembevételével kell kiadni, valamint a (4) bekezdésben foglaltakra tekintettel kell nyilvántartani.
125. § A munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani.
Köszönöm a válaszokat.
A probléma az, hogy én elkértem azt a papírt, amit én illetve párom írtunk kézzel, és azt a választ kaptuk, hogy az már nincsen meg. Kaptunk egy ugyan olyan szabitervezőt, mint amilyet a télen is, és azon össze vissza vannak kidobálva a szabik... olyan napon is van, amikor nem is voltam szabadságon... csak én is elrontottam, mert a beókat mindig kidobtam, pedig azokon rajta volt, hogy épp pihenő napom van, vagy szabadságom, esetleg fix szabadság.
Beszéltem nálam tapasztaltabbakkal, és azt a választ kaptam, hogy így, bizonyítékok híján teljesen felesleges a beperlés, mert nincs ami alátámassza az állításomat...de a múlthéten azt is megtudtam, hogy ez az új főnök, akinél dolgoztam pár hónapot, ez alatt a pár hónap alatt az egész éves szabadságomat eldobálta... egyszerűen nincs több szabadságom az évre...csináltam bent egy balhét, össze akasztottam a bajszomat az igazgatóval is, és visszatettek arra az osztályra, ahol régen dolgoztam...bár ezt ők maguk kicseszésnek szánták, de ennél nagyobb ajándékot jelen helyzetben nem kaphattam volna, mert az egy normális társaság, jó fej főnök, és sorolhatnám... D
A beperlést meg sajnos így nem tudom megcsinálni, mert nem adják ki, vagy egyszerűen eltüntették azt a papírt, ami bizonyíték volt a kezemben...a tanulság ebből, hogy minden papíromat ezentúl lefénymásolom, és aláíratom a munkaügyessel...és ha csak egy napom nem úgy lesz rajta, ahogy kell, akkor azonnal perlek...az új munkahelyet meg keresem, és amint lesz új, repülök innen a francba :/ bár remélem előtte még valahogy sikerül revansot vennem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!