Hamis tanúzás, ha valaki alkoholos befolyásotságra hivatkozva nem emlékszik, hogy a bűntény közelében járt volna, holott látták?
Ha tényleg nem emlékszik, akkor nem.
Ha csak azért mondja, hogy védje a hozzá közel álló terheltet (valószínű), akkor igen. De kell hogy legyen bizonyíték rá, hogy nem volt részeg. Magyarországon egyébként is a hamis tanúzást a legritkább esetben büntetik. Mindennapos, hogy az etruszk bűnözőknek a teljes tágabb családja (20-30 fő) bevonul a rendőrségre/bíróságra hazudozni, természetesen következetlenül, egymásnak és önmaguknak ellentmondva, és mindezt következmények nélkül.
#5-ös: ez egyes.
BH1984. 480. A terhelt hozzátartozójának a bűnössége a hamis tanúzás büntettében megállapítandó, ha a mentességi jogára történt kioktatás után - tudva valótlanul - a terhelt által megvalósított bűncselekmény elkövetését magára vállalja.
Tehát a hozzátartozó bbáármiféle indokolás nélkül megtagadhatja a vallomástételt, de ha mégis tesz vallomáást, és hazudik, ugyanúgy büntethető miatta.
Mi az egyes? Miről beszélsz? Szellemes akarsz lenni, vagy mi?
A lényeg: Nem tudom, mi alapján cáfolod, amit írtam, az általad idézet határozat arról szól, mi van akkor, ha magadra vállalod a bűncselekményt.
De ha már az idézgetésnél tartunk:
Btk. 275. §
"(1) Nem büntethető hamis tanúzásért,
a) aki a valóság feltárása esetén önmagát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná,"
Tehát kérdezem én, ezekből hogyan következik a következő állítás?
"de ha mégis tesz vallomáást, és hazudik, ugyanúgy büntethető miatta"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!