Pszichiáter és titoktartás?
Nyugodtan kijöhet a rendőrség,de sajnos nem fog találni semmit.Én csupán a szólásszabadság jogán feltettem egy kérdést mert érdekelt a dolog.
A Soprano sorozat miatt kérdeztem,ugyanis a főszereplő egy maffiózó és a sorozat lényege,hogy a pszichiáterével beszéli meg a magánéletét és a pszichiáter tudja,hogy nem tisztességes úton keresi a kenyérre valót.Elhangzott egy olyan kijelentés,hogy mindaddig nem szólhat a rendőröknek a pszichiáter amíg nem fenyegeti valaki testi épségét a maffiózó tevékenysége.
Elvileg a pszichiáter csak akkor köteles tájékoztatni a rendőrséget, ha emberi élettel járó bűncselekményt követett el a páciens, vagy esetleg erre készülne. Egyéb esetben nem. De egyébként az is irreális, hogy megélhetési problémái miatt vannak bajai, és beszámol mindenről a pszichiáternek.
Aki ilyennel foglalkozik, az nem akar annál többet mondani, hogy illegális, és a pszichiáter sem kérdezősködhet.
A pszichiátert az orvosi titoktartás kötelezi, azaz a betegségedről, és ahhoz köthető dolgaidról (gyógyszerelés, diagnózis, ilyesmik) nem beszélhet idegeneknek. Ha bűncselekményről szerez tudomást, annak semmi köze az orvos titoktartáshoz.
(ráadásul a pszichiáterhez nem megy el az ember lelki gondok miatt beszélgetni, az a pszichológus, aki meg nem orvos)
A bűncselekményre nem köti titoktartás. Csak arra, hogy a kóros elmeállapod ne adja ki másnak, pl ne mondja el senkinek, hogy te vagdosod magad vagy felakasztottad magad a fogasra, csak nem sikerült és öngyi gondolataid vannak, mert emós sátánista gothos vagy. Erre terjed ki az orvosi titoktartás
Arra, hogy állandóan stresszelsz, hogy lebuksz a bankrabláson, arra nem. :D.
Közvádas bűncselekmények esetében köteles bejelenteni a megfelelő hatóságnak.
#2 Az szabálysértés, így nem köteles. Kivéve, ha azokat üzletszerűen követi el.
1. Ha lelki bajod vagy búbánatod van, azzal pszichológushoz menj, ne pszichiáterhez. A pszichiáter orvos, nem foglalkozik a kicsiny lelked ápolgatásával.
2. Ha magánpszichológushoz mész, 100-ból egy helyen kapsz számlát. Innentől kezdve...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!