Elévülési idő utáni felszólítás?
Figyelt kérdés
Keletkezett egy tartozásom kb. 4 évvel ezelőtt, kb 2 évig nem kaptam róla semmit. (Internetszolgáltatás egyébként, aminek az elévülési ideje 1 év.) Mivel a felszólításig letelt az 1 év elévülési idő, így az már elévültnek tekinthető vagy mivel felszólítottak utána így nem "élhetek ezzel e jogommal".2015. máj. 28. 11:08
1/11 anonim válasza:
Nem az elévülési idő után kaptad.
2/11 anonim válasza:
Ez hol van, hogy 1 év az elévülési határidő?
Nem tudom, hogy milyen összegről van szó amúgy, ha pár ezer forint akkor hagyjad, nem fognak utána futni.
3/11 A kérdező kommentje:
Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 143. § /2/ bekezdése rendelkezése alapján – ellentétben a polgári törvénykönyv pénztartozások megfizetésére vonatkozó 5 éves elévülési szabályától – az előfizetői szerződésekből eredő polgári jogi igények 1 (egy) év alatt évülnek el.
2015. máj. 28. 11:30
4/11 TamásTóth válasza:
Tudtommal, ha nem fellebezzed meg a felszólítást, akkor újra indul az elévülési idő. (Ezért szokták megpróbálni beszedni a pénzt)
Szóval ha kapsz egy levelet 2 év után és te nem teszel semmit, akkor a törvény szerint, ha jól tudom elismered annak jogosságát így ki kell fizetned.
5/11 anonim válasza:
nem 4-es, tuti nem. Pont akkor szakad meg, ha belebocsátkozik vagy ha elismeri. Szerintem csak próbálkoznak behajtani, végülis egy levél megér pár ezer forintot. Hagyni kell, nem kell vele foglalkozni.
6/11 TamásTóth válasza:
Ez alapján gondoltam:
"Megkérdezett jogászok szerint a BKV arra a jogi lehetőségre játszik rá, hogy ha a felszólító levél után küldenek egy fizetési meghagyást, és azt 15 napon belül az utas nem vitatja, akkor az végrehajthatóvá válik"
Persze lehet, hogy nem igy van.
7/11 anonim válasza:
Ha maga az alapkövetelés elévült, akkor az elévült, nem behajtható (az állam nem ad mellé kikényszerítőerőt), de attól még az anyagi jogi követelés fennáll; tehát ha kifizeted, utána nem mondhatod azt, hogy "Hoppá, dehát elévült, fizessed csak vissza!". Ez a BKV-s fizetési felszólítás csak egy jogi trükk aminek általában bedőlnek, mert nem tudják, hogy mit jelent. Egyszerű a történet, ha jön a fizetési meghagyás akkor azt kifogásolni kell, magyarán hivatkozni kell arra, hogy már elévült a követelés.
8/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget! Akkor szerintetek várjak meg egy következő levelet, vagy menjek a dolgok elébe és írjam meg, hogy ez már egy elévült tartozás?
2015. máj. 28. 12:05
9/11 anonim válasza:
a szolgáltató az 1 èv előtt mindig küld levelet, ha nem küldött, bíróságra megy és nyugi neki fognak igazat adni. Majd átadják egy behajtócégnek a tartozást, ott 5 év az elévülés. Akár mit is csinálnak Idén Jan. 1-től lépett életbe az új törvény, ami azt foglalja magába, hogy hiába az évenkénti felszólítás. A be nem hajtott tartozás 5 év után elévül.
10/11 A kérdező kommentje:
Az teljesen mindegy, hogy ki akarja behajtani, az egy év az akkor is egy év. Már letelt az egy év és nem kaptam semmit...
2015. máj. 28. 12:20
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!