Kötelező megújítani a személyimet?
Elvileg magad azonosítására jó, mert arcképes. Viszont sok helyen kérhetik, ahol semmi nem jó helyette...bank stb.
Amúgy nem éri meg megvárni amíg lejár, mert akkor duplája az új díja, ha az utolsó 30 érvényességi napban újíttatod akkor csak a sima összeg. Azt hiszem ez most 1500.Mellesleg az állam kötelez rá, hogy legyen személy azonosító okmányod, de pénzt kér érte :)
Mi lesz ha lejár a jogsid?
Nem kötelező, de jó, ha van.
Példa: a román-magyar határnál a jogsit nem fogadják el (csak személyi, vagy útlevél), de ha sokat reklamálsz a rendőrnek, akkor talán átenged.
Így van, a jogosítvány megfelelő személyazonosításra belföldön, és nem is vagy köteles egynél több személyazonosításra alkalmas igazolvánnyal rendelkezni. (Ezek amúgy a következők: személyazonosító igazolvány, új típusú vezetői engedély, útlevél).
Valóban nem fogadják el a határnál, meg külföldön sehol sem személyazonosításra. Arra személyi (EU-n vagy schengeni övezeten belül), vagy útlevél kell. A jogosítvány külföldön csak a vezetői jogosultság igazolására használható.
Ha nem mész külföldre, vagy van útleveled is mellé, akkor teljesen felesleges csináltatnod +1500 Ft-ért meg sorbaállásért személyit is. Mindenhol elfogadják a jogosítványt is (ha nem, akkor meg határozottan meg kell mondani, hogy nincs másod, és kötelesek elfogadni).
Olyan nincs, hogy pótdíjat kell fizetned, vagy hasonló, ha később csináltatod. A helyzet az, hogy akkor kell az alap 1500 mellé még 1500-at fizetni, ha ideiglenes személyit is szeretnél/kötelező kiállítani. Kötelező akkor, ha nincs érvényes igazolványod. Vagyis ha már lejárt a személyid, és nincs jogsid/útleveled sem, akkor muszáj ideiglenes személyit kiállítani, vagyis 3000-et fizetsz. (Ez rád nem vonatkozik.)
Viszont személyes tapasztalat: Mivel egy ideje már csak jogsit használtam személyi helyett, elfelejtettem, hogy lejárt a személyim. Ez nem is volt probléma, csak úgy alakult, hogy szerettem volna menni külföldre, de persze útlevelem nem volt. Aztán nagyon kapkodnom kellett, hogy gyorsan csináljanak nekem egy személyit. Emiatt érdemes lehet a "talomban" tartani egy személyit is, viszont másra nem jó, csak a külföld miatt érdemes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!