Ítélőtábla előtt (amikor az I. fok a törvényszék) mindenképp kötelező a jogi képviselet a felperesnek?
Vagy esetleg ezt a polgári ügy típusa válogatja?
Hogy van ez?
szóval nem, ismét vagy tízszer elolvastam és képtelenség értelmezni.
esetleg mondanál rá egy választ? igen vagy nem?
Melyik része nem világos?
Én amúgy úgy tudom, hogy nem kell, de a legegyszerűbb, ha felhívod az ítélőtáblát.
ez a gond, hogy én is így tudom, de aztán megkavart, hogy az ítéletben meg kereken közölték, hogy márpedig kell.
egyébként az a része nem világos, hogy csak a 235. § (3) esetében kötelező a jogi képviselet, azaz ha kérem kapásból a Kúria általi elbírálást, avagy felsorolásként kell értelmezni, és akkor az ítélőtáblára is kell (azaz "sima" II. fokra való fellebbezéshez is)?
Kúria előtt mindenképpen kell a jogi képviselet, és oda csak az anyagi jogszabály megsértése esetén fordulhatsz; ugye itt kihagynád az ítélőtáblát a 235 szerint ("k ö z v e t l e n ü l a Kúria bírálja el").
Nem tudom, hogy miért mondták, hogy kell, főszabályként nem kötelező, lehet valami kivételes eset vagy... de gondolom van jogi végzettséged, ha ennyire tudod a pp-t, akkor meg a magad képviseletét is elláthatod, szóval nem kell izgulnod.
Az a) pont fellebbezésre (ítélőtábláról a kúriára) és felülvizsgálatra ír elő kötelezőt, ezzel ne foglalkozz, mert nem az ítélőtábla hozta az ítéletet, hanem a törvényszék. Igazából itt a b)-c) pont a lényeg, össze kellene vetni a 23. §-al. Kivételes esetre elsőre a házassági vagyonjogi per jutott eszembe, mert az simán lehet 30M felett, de az meg járásbíróságon megy együtt a házasság felbontásával (nyilván nem ez áll fent nálad, mert törvényszék az elsőfok, de ilyen jellegű kivétel lehet szerintem). Mi a pertárgy, miért pereskedsz?
Igen a Kúriás eljárásra kell, az 100%, de hogy a bíró miért írta, hogy ítélőtáblára is kell kötelező képviselet azt nem értem... lehet tényleg jobban járnál, ha felhívnád az ítélőtáblát, s mondják el, hogy milyen esetben kell ügyvéd. De azt is csinálhatod, hogy fellebbezel magadba, s maximum felhívnak hiánypótlásra vagy visszadobják. Csak akkor ezt gyorsan kéne, mert letelik gyorsan a határidő...
igen köszi nagyon, na de (bocs ha értetlen vagyok, de tényleg nem vagyok jogász, ettől függetlenül eddig én vittem a pert törvényszéken egymagam), tehát a 73/A (1) a) -et úgy értelmezed, hogy csakis Kúria előtti perorvoslatra irányuló fellebbezés esetén kell, és önmagában csak azért mert ítélőtábla, azért még nem? nem titok: egy jó hírneves ügy a pertárgy, felróhatóságtól független szankciók megállapítása lenne nagyon fontos (nem tűnik komolynak, holott igen komoly az ügy), szal itt nincs ilyen hatalmas összeg, sérelemdíj is 1 milla, de az se érdekel tulképpen, csak maga a jogsértés a) pontja, azaz a jogsértés bírósági megállapításáért megy a harc, és mivel ezt törvényszéken alaposan elcseszték, nagyon egyszerű cáfolni is szinte minden mondatot, de ez az ügyvédes dolog a 73/A miatt most bekavart rendesen.
és kíváncsi leszek mit mond az ítélőtábla ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!