Aki jogásznak tanul, neki minek nyelvvizsga a diplomához?
Kivéve, ha nemzetközi jogot, persze.
De, egy sima jogásznak teljesen felesleges.Ügyvéd, ügyész vagy bíró lesz belőle, akinek semmi szükség nincs nyelvvizsgához a munkájához.
@ 9.:
"Felesleges flanc mindenhol van."
A tudást "felesleges flanc"-nak minősíteni... Hát nem is találok szavakat. :O
Maradjunk annál, hogy ez a te véleményed, és bizonyára még sokaké, de szerencsére sokan vagyunk, akik nem így gondolkodunk.
"És mint láthatod a hozzászólásokból, a birkák könnyen be is nyelik, hogy ez tényleg kell és jó nekik, még ha nem is feltétlen szükséges"
Persze, azok a birkák, akik értékelik a tudást, még ha az nem is "feltétlenül" szükséges. Ennyi erővel mindenki csak a legszükségesebbeket tanulja meg, nehogy véletlenül túlterheljük az agyunkat, a gondolkodáshoz úgyis túl sok erőfeszítés kell, az meg fáj, pfujjj...
Vannak olyan foglalkozások, amikhez még a négy matematikai alapműveletre sincs szükség, sőt, az írásra és olvasásra sem, sokaknak akkor tök felesleges volt iskolába járni, nem?
"persze tanuljunk csak töltelék tárgyakat"
A "töltelék tantárgyak" azok a tantárgyak, amelyek nem szükségesek egy-egy adott szakmához, de ettől még lehetnek hasznosak is. Nekem ilyen volt pl. a filozófia két féléven át, nem voltam oda érte, de néha egész érdekes volt. Ártani nem fog senkinek, ha megtanul valamit, és a gondolkodást és a memóriát mindenképp fejleszti.
"tanuljuk meg a nyelvet"
Igen, tanuljuk meg. Ha lehet, akkor ne is csak egyet.
Sokan a "kötelező" iskolai nyelvtanuláson kívül _hobbiból_ is tanulnak nyelvet (én is), juj, de borzasztó...
"úgysem fogjuk egyiket sem használni"
Közel sem biztos. Ha a munkában nem is, de máshol lehet használni. Megint csak saját példát hozok: szoktam olvasni angol nyelvű cikkeket, sőt, egy ideig önkéntesként fordítottam is; hallgatok nem magyar nyelvű dalokat, és nem baj, hogy értem is a szövegüket; nyilvános helyen nem esek s.ggre, ha megszólít egy külföldi (legutóbb pl. egy japán család kért meg a Margit-szigetnél, hogy készítsek róluk fotót).
Mások meg ismeretségeket kötnek külföldiekkel a neten vagy személyesen, mert nem csak kézzel-lábbal vagy smiley-kkal tudnak kommunikálni velük; fúj, ez is milyen már...
"így pár év alatta totálisan elfelejtjük"
Amit tényleg nem használunk, azt valóban elfelejtjük. De ettől még senki nem lesz kevesebb.
"Hiába, az emberi ostobaság határtalan és ezen a képzettség mit sem változtat."
Az az érzésem, hogy neked savanyú a szőlő... :(
Én ugyanígy azt kérdezhetném, minek egy jogásznak B kategóriás jogosítvány?: Szinte minden jogászi állást ahhoz kötnek, ahogy az álláshirdetéseket böngészem.
Nekem angolból és németből van nyelvvizsgám, de nincs jogsim, ezért vagyok bajban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!