Ha nevet változtatok, akkor a korábbi néven szerzett bizonyítványokat (érettségi, nyelvvizsga, diploma) át kell íratni az új névre, vagy hogyan igazolom, hogy azok az enyémek?
Az érettségi, nyelvvizsga és diploma okmánynak számít?
Akkor még az általános iskolai bizonyítványtól kezdve egészen a diplomáig minden papíron át kell íratni? Hogyan történik ez?
A névváltoztatásom azt jelenti, hogy a mostani vezeték + keresztnév mellé szeretnék felvenni egy második keresztnevet.
1. Ha úgy változik a neved,h a személyi igazolványodon (vagy bármi máson) rajta van a születési neved, marad a születési anyakönyvi kivonat is, akkor természetesen nem kell az általad felsorolt okmányokat újracserélni. Továbbra is egyértelmű lesz,h a tied. Plusz: ezért is kell minden hivatalos adatlapon, önéletrajzon is a születési nevet is feltüntetni. Ilyen pl. ha egy nő a férje vezetéknevét veszi fel házasságkötéskor.
2. Ha neved megváltoztatását egyéb okból kéred, és a személyi igazolványodon sincs feltüntetve a születési név, akkor máshol sem kell megadnod, viszont az adott okmányokat cserélni kell, meg kell keresni a gimit, főiskolát, stb. Mivel a névváltozás után már nem tudod bizonyítani,h az a tied. Középiskolában tanítok, nálunk eddig erre 2 példa volt: egy nálunk férfiként érettségiző a későbbiekben nő lett, egy másik diák pedig az apjával való rossz viszony miatt változtatott családnevet.
Szia! Végül mire jutottál?
Én is ugyanebben a helyzetben vagyok, és tanácstalan vagyok, mivel a régi sulim jogszabályokra (nincs pontosítva természetesen) hivatkozva nem hajlandó sem új tanúsitványt adni, sem másodlatot kiállitani. Ez egy szakma lenne egyébként, a többi bizis papír nem érdekel. Nem értem akkor, honnan szerezzek az új nevemre szóló papírt....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!