Mit jelent az összevont ügyeknél a következő?
Szokták mondani, ha összevonnak több ügyet, hogy általában az egyik ügyet "kiüti"? Ez valóban így van? Tud valaki erről kicsit bővebben írni? :)
Remélem nem beszélek hülyeségeket! :D
Az összevonás meg a "kiütés" nem egy fogalom.
Van amikor egy bűncselekmény több bűncselekményt valósít meg, ilyenkor van a "kiütés". Pl: testi sértés és garázdaság miatt nem ítélnek el egyszerre, mert a garázdaság szubszidiárius bűncselekmény, tehát a testi sértésben benne van. Szubszidiárius: ha nem tudnak elítélni testi sértésért még mindig elővehetik a garázdaságot. És helyesen nem "kiütés", hanem egyszerűen elhagyják a gyengébbik bűncselekményt, azért nem vonnak felelősségre.
Az összevonás meg bűncselekménytöbbségnél jelenik meg; ha valaki több bűncselekményt valósít meg, és ezekért egyszerre vonják felelősségre; olcsóbb a per és gyorsabb az eljárás.
És akkor még vannak a halmazatok is, ezek is egy eljárásban mennek; anyagi, alaki, homogén, heterogén, stb, keress rá ha nagyon érdekel.
Hát ha az egyik vevőtől valaki 15E a másiktól 20E csal el akkor az már üzletszerűen elkövetett, és a csalásnál pl. a kis értékben elkövetett 500 ezer Ft-ig (ha jól emlékszem) egyénileg... Szóval hiába szerez valaki így 5 milliót, ha csak 20E húzott le másokat attól még kis értékben lesz és persze üzletszerű.
Azért köszönöm a válaszaidat! :) Szerencsére nem én vagyok ilyen bajban!
Az ügyek egyesítése eljárásjogi kérdés. Bizonyos feltételekkel tárgyalják együtt.
A 'kiütés' alatt nem tudom pontosan mit értetek. Lehetséges, hogy egy enyhébb súlyú bűncselekmény miatt az eljárást felfüggesztik, megszüntetik, vagy a büntetést mellőzik -- olyan esetben, ha az a jelentősebb súlyú bcs mellett a büntetőjogi felelősségre vonás szempontjából nem bír jelentőséggel.
A halmazat anyagi jog, ha 1 cselekmény több bcs-t valósít meg, akkor mindkettőt megállapítják, amennyiben annak a feltételei fennállnak. Btk. különös rész -> a tényállások fordulatait kell megvizsgálni. Kb a többről a kevesebbre kell gondolni. Minősítési kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!