Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan követelhetem a sírkő árát?

Hogyan követelhetem a sírkő árát?

Figyelt kérdés

Édesapánk 10-éve halt meg.Ketten vagyunk testvérek-örökösök.

Sajnos sírkövet még nem állítottunk,mert a testvérem kijeleni, hogy neki nincs pénze.Ha egyedűl megcsináltatom,utána hogyan hajthatom be a sírkő készítés árának a felét a testvéremen? Hogyan bizonyíthatom hogy egyedűl álltam a költségeket?

2015. máj. 3. 15:13
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
kedves 9-es .én egyedűl is kitudnám fizetni,csak szerintem úgy lenne etikus ha közösen állítanánk a síremléket.Amúgy tudom , messziről jött ember azt mond amit akar,a testvérem abban a faluban él a hol a temető van de nehezére esik a sírt gondozni.Én már 9-éve a szomszéd városban élek,mégis 10-ből 9és félszer én hozom rendbe a sírt,de már megszólnak a faluban,hogy mekkora házunk, van, meg mindkettőnknek jó kocsija,de az apánknak nem tudunk 10 éve sírkövet emelni, pedig tisztelt megbecsült ember volt életében.
2015. máj. 3. 16:23
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
Vicces vagy te is hallod. 10 év alatt te is szartál rá magasról, hogy apádnak van-e sírköve vagy nincs, autóra, házra volt pénz. Most meg a testvéred a hibás, mert megszólnak a faluban, de amúgy apád az továbbra is le van szarva, a lényeg hogy a falu népe mit szól.
2015. máj. 3. 16:48
 13/19 A kérdező kommentje:
utolsó ez nem egészen így van,ez nem egy mai ötlet hogy sírkövet kellene már csináltatni. a "testvérem"-már azóta húzza a száját hogy hát most nincs pénze,de hangsúlyozom arra nincs esze hogy a sírt néha rendbe hozza, pedig ő 5 perc alatt kiér a temetőbe, én kb 30 perc alatt.
2015. máj. 3. 17:00
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, értjük amit mondasz. De te meg azt értsd meg, hogy nem erőltetheted rá tesódra, se azt hogy kijárkáljon a temetőbe, se azt hogy kifizesse a sírkövet. Teljesen fölöslegesen idegesíted magad rajta.
2015. máj. 3. 17:03
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom milyen kapcsolatotok volt az apukátokkal.Valamennyire érthető,de ezt nem lehet rákényszeríteni senkire.Bocsánat,ha morbid leszek,de másképp nem tudom megfogalmazni,de valószínűleg úgy van vele,hogy nem költ egy halottra,vannak fontosabb kiadásai.
2015. máj. 3. 17:07
 16/19 anonim válasza:
74%
Fú nekem is egy ilyen pénzéhes tesóm van mint te kérdezõ. TE akarsz valamit és más is szálljon bele a költségekbe....Értem én h szép lenne, meg minden, mellesleg könnyebb rendben tartani, de akkor sem normális a hozzáállásod.
2015. máj. 3. 17:14
 17/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat,azt hiszem félre értettetek, szerintem nem vagyok pénz éhes, én nem azt akarom , hogy ő csináltassa a sírkövet, én azt szeretném, ha közösen állnánk a költségeket,ha már közös az örökség,amiből én semmit nem élvezek,a testvérem még mindíg abban az ingatlanban él amit papa hagyott ránk,jaa hogy ő ráépitett egy szintet ami az övé,azt is abbol a pénzből ami egy telek eladásból kapott , ami telek a papájé volt.sajnos azt sem tudom itt most kifejteni, hogy egy éve édesanyánk eteti a két gyerekét, mert azt az idiótát még a felesége is elhagyta,úgyhogy semmi gondja csak éli a világát.
2015. máj. 3. 17:59
 18/19 anonim ***** válasza:
16%

Az hogy hagytad magad kiforgatni az örökségből, az csak a te hibád. Ha akkor akármilyen okból nem kellett a részed, nem harcoltál érte, akkor ennyi idő után már nem tudom mit akarsz.

Egyre inkább úgy érzem, hogy ennek az egésznek semmi köze az apátokhoz. Ha tényleg az számítana, hogy legyen sírkő, akkor hiszti helyett, már rég megcsináltattad volna. De neked csak az a fontos, hogy a testvéred fizessen...

2015. máj. 3. 18:04
 19/19 anonim ***** válasza:
19%

Jaj, ne legyetek már ilyenek... Leírtátok neki, hogy mi a helyzet, nem kell még oltani is igazságtalanul. Nekem egyáltalán nem az jött le, hogy pénzéhes lenne, csak szeretne valamit, ami "szokás", de eddig elmulasztották, viszont nem szeretné egyedül állni a költségeket, ennyi.

Összefoglalom, kérdező: tényleg nem kötelező sírkövet állíttatni, de ha nagyon akarod, egyedül megcsináltathatod, a testvéredet viszont nem lehet kötelezni, hogy hozzájáruljon a költségekhez. Valószínűleg őt egyáltalán nem érdekli sem magától, sem a "falu szája" miatt, vannak ilyen emberek sajnos.

Ha rögtön a temetéskor megcsináltattátok volna, akkor hagyatéki teherként meghagyható lett volna a sírkő ára is a többi temetési költséggel együtt, de így utólag már nem.

(Nekem is volt némileg hasonló ügyem: az unokatesóimnak csak az örökség volt jó az apjuk után, ingatlanrész és elég jelentős összegű készpénz; de amikor pár év múlva ellopták a családi sírkövet, nem voltak hajlandók egy fillérrel sem hozzájárulni a pótláshoz.)

2015. máj. 3. 18:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!