A családom (szülők) jogilag kitagadhat az örökségből csak azért, mert megváltoztattam a vezetéknevemet felnőttként?
A helyzet az, hogy most 30 évesen tudtam meg olyan dolgokat a nagyszüleimről és másik rokonomról, ami nekem nagyon fájdalmas. Jó lett volna, ha soha nem tudom meg.
Én ezt magamban rendezem lelkileg, viszont nem vagyok hajlandó a vezetéknevet tovább viselni a megismert dolgok tudatában.
Ezért úgy döntöttem, hogy felveszem a keresztapum (ő nem vérrokon, csak keresztszülő) vezetéknevét valamint a bérmanevemet második keresztnévként. Az eredeti keresztnevemet meghagyom.
Erre a névváltoztatásra hivatkozva jogilag kitagadhatnak az öröklésből? Ugyanis ezzel riogatnak éppen azon az ágon, amelyről megtudtam dolgokat, amikkel nagyon nehéz ezután együtt élnem.
A kizárás és a kitagadás két külön fogalom.
Kizárni ki tudnak, ha végrendelkeznek, ez esetben annak az örökségnek, amit a végrendelet nélkül kapnál, a 25%-át kapod majd meg.
Kitagadás esetén, ami akkor lehet, ha valami súlyosabb erkölcsi ok miatt méltánytalan lenne, hogy örökölj nem kapnál semmit, azonban a névváltoztatás nem kitagadási ok, tehát téged kitagadni nem lehet.
A legkedvezőtlenebb az lehet, hogy ezt a 25%-ot, az ún. kötelesrészt kapod csak.
Indoklás nélkül is kitagadhatnak.
Egyébként a nevüket szégyenled, de a pénzük azért kéne?
Fura egy alak lehetsz.... :-/
"Egyébként a nevüket szégyenled, de a pénzük azért kéne?"
Sajnálom, hogy nem vagy jó szövegértésből, vagy nem olvastad el a korábbi hozzászólásaimat.
Ugyanis egyértelművé tettem, hogy nekem NEM kell az örökségből egy fillér sem. Engem kizárólag a jogszabály érdekel elméletben.
# 15
Valóban. Nem a válaszokat olvastam, hanem a kérdésedet. Abban ezt nem írtad. Ez van.
Viszont továbbra sem értem, ha nem érdekel az örökség, akkor miért tetted fel ezt a kérdést? Akkor nem mindegy?
"Viszont továbbra sem értem, ha nem érdekel az örökség, akkor miért tetted fel ezt a kérdést? Akkor nem mindegy?"
Ezt is leírtam egy hozzászólásban.
Már annyiszor a fejemhez vágták a dolgot és ezt hozzák fel, így elkezdett érdekelni, hogy van-e valóságalapja, vagy nincs. Egyáltalán hogy működik ez, elméleti szempontból érdekel.
Atya ég gyerekek, csapjátok már fel a ptk-t...
Kizárás: bármikor kitagadhatja, nem kell indoklás, de ilyenkor kötelesrészre jogosult vagy; amit örökölnél, annak az 1/3-a (Ptk 7:82. § (1)).
Kitagadás: meg kell indokolni, törvény taxatíve felsorolja az okokat. Ptk. 7:78. § (1). Az esetedben a g) pont jelenthet veszélyt; "a tőle elvárható segítséget nem nyújtotta, amikor az örökhagyónak szüksége lett volna rá". Magyarán ha pl. tartásra szorul anyu-apu akkor adj belem nehogy kitagadjon...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!