Ha ilyen történik akkor is megbüntethetnek? Ez kinek a felelőssége?
Nem megtörtént eset, csak egy példa.
Vannak egy cégnél bizonyos adatok, amiket el kell tárolni háttértárra, és több évig meg kell őrizni, mert jöhetnek ellenőrizni.
Mondjuk azt, hogy ezek több 100 lemezen vannak rajta, mert így vannak kategorizálva.
Nos ezeknek az élettartama véges; akkor is romlik, ha nincsenek használva. Kevés rá az esély, hogy teljesen olvashatatlanul elromlik, de volt már ilyen.
Tegyük fel X év után jön egy ellenőrzés, azt mondják, kérik ezeket az adatokat, és amikor bemutatnád rájössz, hogy hopp, van közte néhány, ami nem olvasható, mert idővel tönkrement.
Ez ilyenkor kinek a sara? Ugyanúgy büntetnek érte azzal a címszóval, hogy nem voltak meg a kellő adatok? Mert oké, hogy amikor ellenőrizték, akkor nem tudták megnyitni, de rajta volt, mert én kiírtam, és szerintem nem vagyok köteles napi szinten mindegyik lemezt ellenőrizni, hogy a teljes tartalma beolvasható-e. Ugyanis akkor a napi 8 órámból 12 a lemezek ellenőrzésével telne. Úgy gondolom, hogy nekik kéne szakembert fogadni, aki megpróbálja a rossz háttértárról helyreállítani az adatokat.
Ne menjünk bele abba, hogy hányféle módon lehet elmenteni, valljuk be, ha rendesen van rendszerezve minden, akkor a fenti példára elég kevés az esély.
Engem csak az érdekel, hogy ilyen esetben kinek van igaza, ha én az elvárásoknak megfelelően végeztem a munkámat, viszont önhibánkon kívül történt hardverhibából adódóan ezek az adatok nem hívhatók elő.
Üdv!
Az alapvető probléma, hogy a történetben szereplő kitalált személynek bizony "felróható" a hiba, azaz nem önhibáján kívül történt. Ahhoz, hogy mentesüljön a jogi felelősség alól, neki kell bizonyítani, hogy a megőrzés kapcsán nem marasztalható el, ami valljuk be, meglehetősen nehéz. Itt ugyanis az adott illetőnek arról kell gondoskodnia, hogy az adatok fellelhetők, olvashatók, megismerhetők legyenek. Ha ehhez naponta végig kell bogarásznia a teljes tartományt, akkor lényegében tegye meg.
Ugyanez vonatkozik a hagyományos "papír alapú" iratokra is. Ha megeszik az egerek - megjegyzem megesett már -, az illető felelős, mert "tetszett volna jobban vigyázni". Itt az a kérdés, hol van a határ? Ha például tűz üt ki, nyilvánvalóan más a helyzet. - Egyébként felszámolási eljárás alatt a 90-es években meglehetősen gyakoriak voltak az olyan tüzek, ahol valamilyen megmagyarázhatatlan okból pont a szükséges iratok vesztek el, és furcsa mód nagyobb kár nem keletkezett... -
Összefoglalva: Szegény fiktív személyünk felett gyülekeznek a felhők ugyanis, nem a megőrzés módja számít (vésheti akár márványtáblára is, ha épp nem tiltja az előírás), hanem egyedül az fontos, azaz arra köteles, hogy az ellenőrzés során aránytalan nehézségek nélkül olvasható és megismerhető adatokat tudjon a megismerésre jogosult elé tárni.
VTB
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!