Ha a lakson haszonélvezet van, akkor az ingatlanadót a
haszonélvezőnek, vagy a tulajdonosnak kell fizetnie?
Figyelt kérdés
2015. ápr. 2. 09:19
1/9 anonim válasza:
milyen ingatlanadot, magyarorszagon nincsen ingatlan ado
2015. ápr. 2. 09:20
2/9 A kérdező kommentje:
én úgy tudom, hogy bizonyos településeken lehet. Ahol a kérdéses lakás van, ott elvileg van. De lehet, hogy át akarnak vágni...
2015. ápr. 2. 09:26
3/9 anonim válasza:
1-es: Önkormányzat vethet ki ingatlanadót, az más kérdés, hogy a többsége még nincs ráutalva -szerencsére- az ingatlanadóra.
Szerintem az ide vágó önkormányzati rendeletet kell átnézni, bár én úgy tippelem, hogy a tulajnak kell, de mondom ez csak tipp, mert általában szeretnek biztosra menni, és a tulajt könnyebb "megfogni" ha nem fizet, mint a haszonélvezőt.
2015. ápr. 2. 09:26
4/9 anonim válasza:
Ingatlanadó nincs, csak kommunális adó van, manapság új neve van, építményadónak hívják. Ezt az önkormányzatok vetik ki minden lakó ingatlanra.
2015. ápr. 2. 10:16
5/9 anonim válasza:
Az építményadót a tulajdonosnak kell fizetni, mert a számlát az önkormányzat a tulajdonos nevére állítja ki.
2015. ápr. 2. 10:18
6/9 anonim válasza:
Az más dolog, ha a tulajdonos át akarja hárítani másra az építményadót, mert mondjuk abban a lakásban bérlő lakik.
2015. ápr. 2. 10:23
7/9 anonim válasza:
Haszonélvezőnek kell(ene), de mint írták ez a tulajdonos nevére jön. Persze a tulajdonos követelheti rajta ezt az összeget.
Ptk.:5:149. § (3) A haszonélvező viseli - a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével - a dologgal kapcsolatos terheket. A haszonélvezőt terhelik a dolog használatával kapcsolatos kötelezettségek.
2015. ápr. 2. 12:32
8/9 anonim válasza:
a haszonélvező fizeti (a haszon lehet negatív is...).
és a haszonélvezőnek postázzák, állítják ki a csekket.
2015. ápr. 3. 08:16
9/9 anonim válasza:
A haszonélvezőnek kell fizetni. Én is fizetek 78.000 Ft-ot egy kb. 40 négyzetméteres házra a XII. kerületben Csillebérci üdülőtelepen, ahol három gyerekkel laknak a Lányomék.Nekik ugyan nem kellene, de én a "nagy nyugdíjas" köteles vagyok fizetni.Elég rendes nem? Fizettem a keresetem után az adót, utána kifizettem az összes illetéket stb. amikor megvettem a házat, most meg fizetem az ingatlanadót (vagy mindegy hogy hívják)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!