Mit lehet tenni, ha a jogi képviselő a felelőtlenségével a per folyamán 7 millió forintos kárt okoz az ügyfelének?
Egy polgári perben a részleges pernyertességről szóló ítéletet a jogi képviselőm 2014. június 23-án átvette, azonban erről nem tájékoztatott. A pertársam ügyvédje sem közölte ezt a pertársammal, hanem csak július 21-én telefonon közölte velem - miután telefonon érdeklődtem, hogy nincs-e még ítélet - hogy az "előző héten" megérkezett.
Erre való hivatkozással kértem a jogi képviselőmtől az ítéletet, amit emailben megküldött, de nem tájékoztatott, hogy ezt már egy hónappal korábban megkapta.
Mivel az ítélet hibás számítást tartalmazott, felülvizsgálati kérelmet adtam be, 7 millió forintos módosítást kérve. A beadási határidőnél azt vettem figyelembe, hogy az ügyvéd tájékoztatása alapján az ítéletet július közepén kaptuk meg.
A kúria elkésettség miatt elutasította, mert 3 napot késett a kérelem a törvényes határidőhöz képest.
Van arra szabály, hogy milyen tájékoztatást kell kapnom a jogi képviselőmtől ?
Egy céget 9 millióra pereltünk az elvégzett munka után járó díjazásért. A bíróság megállapította a kereset jogosságát, de az összeg kiszámításánál 3 hibát vétett, így csak 2 milliót itélt meg. Így nem csak kevesebbet kapunk a jogosnál, hanem az illeték nagy részét is nekünk kell fizetni.
Ezért nyújtottam be a felülvizsgálati kérelmet, de a bíróság azt elkésettség miatt elutasította.
Ez az ügyvéd már biztosan nem fogja jóvátenni a hibáját, mert:
1, Gyakorlatilag az ítéletig sem csinált semmit. A fellebbezést én írtam, a tárgyalásra sem jött el, és akkor sem szólt, amikor megkapta az ítéletet.
2, Nem ő tévesztett határidőt, csak nem szólt, hogy megkapta az ítéletet, így én késtem a felülvizsgálati kérelem beadásával.
Kártérítési felelősséget nem lehet megállapítani a jogi képviselőnek olyan mulasztása miatt, ami folytán a fellebbezést késve, vagy egyáltalán nem adták be, mert a perbíróságnak (1) a másodfokú bíróság hatáskörébe tartozó kérdésben kellene állást foglalnia (2) olyan kérdést kellene elintéznie, melyben jogerős ítéletet hoztak, tehát jelen esetben abban, hogy az ítélet hibás számítást tartalmazott. Minthogy a perbíróságnak nem áll hatáskörében elbírálni azt, hogy valóban hibás-e a számítás, így azt sem tudja megállapítani, hogy van-e kár. Ha jól emlékszem, akkor erre egy BH is van.
A vagyoni kártérítés oldala felől tehát nem közelítenék. Az általános vagyoni kártérítés sem opció, hiszen önmagában a károkozás ténye nem megállapítható. Ezzel a minimálisnál is kisebbre csökkent az esélye bármiféle eredményes fellépésnek. Így elsőre a perújítás, sérelemdíj jut eszembe.
Jól tudod, 6 hónapos, de mitől számított 6 hónap, ez itt a fontos:
"261. § (1) A perújítási kérelem előterjesztésének határideje hat hónap; ezt a határidőt a megtámadott ítélet jogerőre emelkedésétől, ha pedig a perújítás okáról a fél csak később szerzett tudomást, vagy csak később jutott abba a helyzetbe, hogy perújítással élhessen, ettől az időponttól kell számítani. A tudomásszerzés időpontját elegendő valószínűvé tenni."
De nem véletlen mondtam, hogy a minimálisnál minimálisabb az esély. Sok a szakmailag vállalhatatlan kolléga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!