Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az iskolában állandóan zaklat...

Az iskolában állandóan zaklat egy fiú. Ha egy ilyen beszélgetést mobillal titokban felvennék, azzal megsérteném a személyi jogait?

Figyelt kérdés

Teljesen megkeseríti az életemet pár ember az iksolában, már az ebédlőbe sem merek bemenni... Van egy fiú, aki mimden nap az egész iskola előtt csesztet, nagyon elegem van már. Az osztályfőnökömnek nem merek szólni, mert kölcsönösen utáljuk egymást és tavaly ő is rákérdezett konkrétan, hogy meleg vagyok e. Azóta nem tudok ránézni. Ha fel venném a telefonra, ahogy kötekednek velem, akkor azzal sért a személyi jogaikat? Arra gondoltam, ha felvenném, akkor mondanám neki, ha még egyszer kötekedni mer, megyek a felvétellel a rendőrségre és feljelentem zaklatásért.

16/F

2015. jan. 29. 20:40
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
0%
Öld meg O_O
2015. jan. 29. 21:16
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Nem muszáj szólni az ofőnek, közvetlen a felettesével is lehet megkonzoultálni az igazgatóval vagy a rendőrségtől tanácsot kérni
2015. jan. 29. 21:19
 13/20 A kérdező kommentje:
De en nem tudom mergerteni, hogy miert kell bszogatni egy olyan embert, aki soha nem ártott neki semmit, soha hozzá sem szóltam egyikhez sem. Igy en nem is akarok tovabb elni, a folyoson jarkalni is utalok, mar a heten ebedelni se mentem be inkabb, csak nehogy talalkozzak veluk.
2015. jan. 29. 21:30
 14/20 anonim ***** válasza:
100%
A társadalom ilyen, az emberek mindenkivel kikezdenek, aki gyengébbnek látszik és aki hagyja azt megérzik és rászállnak, végső esetben mindenben lehúzzák, kifosztják. Nked kell ez ellen tenni. Védd meg magad. Ez mindenhol így van !
2015. jan. 29. 21:36
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

Dehogynem ELFOGADJÁK. Engem zsaroltak és felvettem. Elfogadta a bíróság. Az ügyvédjük sem tudott mit tenni:-)

arra akart ráhajtani, hogy kiprovokáltam, hogy "zsaroljon", mivel arra tereltem a beszélgetést.

De nem jött be neki. De a felvétel így is úgy is használható volt:-)

2015. jan. 29. 21:49
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
Felveheted, bár ez jogsértő (polgári), de büntetőeljárásban felhasználható bizonyítékként, mert csak a hatóság által törvénytelen úton szerzett bizonyíték nem használható fel, és a hatóság magát a bizonyítékot nem törvénytelen úton szerzi, csak maga a bizonyíték jön létre jogsértéssel. Ha igaz lenne, hogy semmilyen törvénytelen úton létrejött bizonyíték nem használható fel, akkor a pénzhamisítás során létrehozott hamis bankjegy, a sajtótermék útján megvalósított becsületsértés bizonyítására a jogsértő sajtótermék stb. sem lenne felhasználható (amik kétséget kizáróan bizonyítják az eredmény létrejöttét).
2015. jan. 29. 21:52
 17/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat, még lenne egy olyan kérdésem, hogy engem hogy büntethetnek meg, ha felveszem a tudta nélkül a beszélgetést?
2015. jan. 29. 22:12
 18/20 anonim ***** válasza:
100%
ahogy az előző is írta, ha rajta van a törvénytelenség, akkor nem fognak megbüntetni. akkor sem, ha nem tudja
2015. jan. 29. 22:16
 19/20 anonim ***** válasza:

Nem vagyok az erőszak hive de tenyleg NE HAGYD MAGAD. Ez kesőbb is vissza fog ütni. Allj ki magadert.

Az ilyemeknek csak a pofaja nagy,ahogy valaki visszaszol,osszeesnek.

2015. jan. 30. 01:03
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

Még a titokban készített felvétel is felhasználható, nemhogy a nyíltan készített.

EBH2000. 296

A rejtett kamerával készített videofelvétel a büntetőeljárásban bizonyítási eszközként, illetve bizonyítékként felhasználható; polgári perben dönthető el, hogy a felvétel sérti-e valakinek a személyhez fűződő jogait [Be. 5. § (3) bek., 60. § (3) bek., 61. §, Ptk. 80. §].

A kényszervallatás és más bűncselekmények miatt indult ügyben hozott másodfokú ítélet indokolásából.

Az elsőfokú bíróság megtekintette N. A. operatőr által készített vágatlan videofelvételt, és a közvetlenség alapján bizonyítékként felhasználta.

A Legfőbb Ügyészség azonban indítványozta a bizonyítási eszközök köréből kirekeszteni a felvételt azzal az indokkal, hogy az irányadó jogszabályok többszörös sérelmével került sor a felvétel készítésére, ezért nem tekinthető törvényesen beszerzett bizonyítéknak.

A Legfelsőbb Bíróság e körben nem értett egyet az ügyészi érvekkel.

A büntetőeljárásban szabadon felhasználható minden olyan bizonyítási eszköz és bizonyíték, amely a tényállás megállapítására alkalmas lehet; a hatóságok ezeket egyenként és összességükben szabadon értékelik, és az ezen alapuló meggyőződésük szerint bírálják el [Be. 5. §-ának (3) bekezdése]. Az idézett törvényi rendelkezés a bizonyítás és a bizonyítékok értékelése szabadságának elvét juttatja kifejezésre. Az eljáró bíróság a bizonyítási eszköz és a bizonyíték felhasználása tekintetében szabadon dönt, döntésében csupán a konkrét tényállás szerinti relevancia szempontjait köteles figyelembe venni.

A bizonyítási eszközök kiválasztása nem lehet öncélú, és nem akadályozhatja az igazság megvalósítását. A törvény differenciál a bizonyítási eszköz és a bizonyíték fogalom között. Bizonyítási eszköz az, amiből a bizonyító adat megismerhető. Bizonyíték pedig minden tény, amely a bűncselekmény elkövetésének, az elkövető személyének megállapításához és a büntetés helyes mértékének kiszabásához szükséges. A kifejtettekre tekintettel a rejtett kamerával készített kép- és hangfelvétel a szabad bizonyítás elve alapján a büntetőeljárásban felhasználható.

A bíróságnak kell tehát eldönteni azt, hogy a felvétel szükséges-e a tényállás megállapításához vagy nem. Megjegyzi a Legfelsőbb Bíróság, hogy a jelen ügyben a vádlottak és a tanúk vallomása, valamint az orvos szakértői vélemény elégséges bizonyítékot képeztek a tényállás megállapításához. A rejtett kamerával készült vágatlan felvételt a másodfokú bíróság is megtekintette. Megállapította, hogy az csupán támogatja a megállapítottakat, illetve az értékelt bizonyítékokat, miután a kölcsönös vitát és a dulakodást is szemlélteti.

A Legfelsőbb Bíróság Polgári Kollégiuma több közzétett eseti döntésében kifejtette, hogy a személyhez fűződő jogok megsértése megvalósulhat a képmás vagy hangfelvétel visszaéléssel történő elkészítésével. Ugyanakkor arra is iránymutatást adott, hogy a képmás vagy hangfelvételnek bírósági vagy szabálysértési eljárásban bizonyítékként való előterjesztése felhasználásnak minősül, és a felhasználás tényének megállapítása szempontjából közömbös az, hogy a felvétel készítése a személyiségi jogok megsértésével történt. A bíróság vagy más hatóság előtt folyó eljárásban az igazság érvényesülésének biztosítása közérdek, és a bizonyítás ezt a célt szolgálja. Ezért nem lehet a felvétel felhasználását visszaélésnek tekinteni.

Egyebekben azt is kiemeli a Legfelsőbb Bíróság, hogy jelen büntetőeljárásban nem vizsgálható, hogy a rejtett kamerával készített videofelvétel az abban szereplők személyhez fűződő jogait sértette avagy nem (Ptk. 80. §), ugyanis ennek eldöntése polgári jogvita tárgya és a polgári bíróság hatáskörébe tartozik.

A fentiekben részletesen kifejtettekre figyelemmel a törvény által az adott helyen és időben, valamint körülmények között készített videofelvétel a büntetőeljárásban bizonyítási eszköz és a bizonyítás körében felhasználható. (Legf. Bír. Bf. V. 633/2000. sz.)

(Megjelent: A Legfelsőbb Bíróság határozatainak hivatalos gyűjteménye 2000/2)

2015. jan. 30. 07:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!