Építményadó/házadó? Ki ütheti meg a bokáját?
Adott egy ház. 17 éve a jelenlegi tulaj tulajdonában van.
Adás-vételi szerint ez egy 2 vagy 3 szintes (nem emlékszem pontosan) szerszámos tárolóként szerepel. A földhivatalban a hölgy annyit mondott,hogy 50-50 %-os tulajdoni rész van 2 fél között és aranykoronás termőföldként szerepel. Többet nem tudtam meg.
Én,mint csak egy itt lakó,nem rég tudtam meg,hogy a címben szereplő adók léteznek. Soha nem jön egy papír vagy csekk,hogy nincs fizetve,tehát 17 éve semmi. Amúgy gőzöm sincs,hogy milyen adó ez,mióta létezik és kinek kell fizetnie. Nincs saját tulajdonú házam.
Igazság szerint szeretném tisztázni a ház papírjait,de mivel nekem semmi közöm hozzá,így nem tudom,hogy mit kéne tenni...
Nem szeretnék maholnap utcára kerülni,mert ezek a dolgok nincsenek tisztában,viszont megpiszkálni se nagyon akarom most,mert a tulaj így is segélyen él...
Így elég érdekes. Épületre stb 10 év után nem kell engedély. Még a mi nyaralónk anno úgy épült. Azt kellett bizonyítanunk -szomszédokkal-, hogy több mint 10 éve áll, mert még nem voltak légi fotók elterjedtek, hogy ezt íróasztal mögül megállapítsák.
Ezután csak fennmaradási engedélyt kellett kérni.
De nekem volt olyan adóm, amit nem fizettem vagy 8 évig. Azt sem tudtam, hogy létezik. Ilyenkor 3 vagy 5 évre visszamenőleg követelhetik csak.
Ezeket igazából az önkormányzatnak kellene bejelenteni. Kb 20 évente jut eszükbe körbe nézni a portán, olyankor derülnek ki ezek.
De településen belül soha nem jönnek rá.
Nyaralók környékén szoktak ellenörizni helyrajzi számról helyrajzi számra, hogy van e bejelentetlen épület.
De azt hiszem csak a lakható épület után kell fizetni. A tárolók után nem.
Probléma az,hogy ez egy lakható ház és mindig is az volt...
Külterület és csak villany van.
Egy utcával odébb már másik település van,ott lakik ismerős és azt mondta,hogy ők már 15 éve fizetik kb.
Interneted ezek szerint van. Tehát semmi akadálya, hogy a településed honlapján megkeresd a helyi adózási szabályokat.
Lényegében bármire kivethetnek helyi adókat.
Ha már a politika rovatban vagyunk, a linken az első mondat magyarázata: az állam mindenhonnan vonul ki, ahol fizetni kellene, cserébe szabad kezett adott a polgiknak, hogy úgy verhessék ki a pénzt a lakosságból, ahogy az nekik tetszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!