Miért van mindenki úgy ellene a választási cenzusnak?
Bla bla bla demokrácia így
Bla bla bla demokrácia úgy
Nem veszitek észre, hogy ez juttatott minket ide? Mármint a szellemileg impotens politikusok mellett. Azok, akik meg is választották ezeket a szellemileg impotens politikusokat.
Erről szólna a demokrácia? Hogy megvezetjük a nyuggereket egy kis rezsicsökkentéssel, a cigókat egy kis segíllyel, oda is szállítjuk őket, megmondjuk szépen hova kell X-et rakni, aztán megvan a kétharmad?
Nem azt mondom, hogy kössük diplomához a szavazati jogot. Még csak azt sem mondom, hogy legyen nyolc általános. Bár szerintem ennyi abszolút elvárható lenne.
Kapjon az illető egy pár kérdésből álló kérdőívet a szavazás előtt. Tudom is én, mi Magyarország államformája, meg néhány olyan alapvető dolog, ami nekünk természetesnek hat tudni, de higgyétek el, sokan így sem mennének át a szitán.
Szerintem ebben nincsen semmi antidemokratikus. És nem kell azzal jönni, hogy "Mi lenne a következő? A sajtószabadság?" Nem kell túlreagálni, senki nem vezetne be diktatúrát csak azért, mert a szavazati jogot egy jogosan elvárható informáltsághoz kötnénk...
Én támogatom a cenzust.
Legyen anyagi természetű.
Ha szavazni akarsz fizess 500.000Ft-ot. Ennyi a beugró.
Ez nem olyan nagy összeg, 4 évre vetítve napi 342Ft. Ennyit megér, hogy beleszólhass, nem? ;-)
Van most is, hiszen a 18 év alattiak nem szavazhatnak.
Szerintem nyugodtan be lehetne vezetni a "8 általános" elvégzéséhez kötést is. Hiszen aki idáig sem jutott el, attól nem várható el, hogy az ilyen szintű döntéshozatalban részt vegyen. Aki ma választó, az választható is. Nem jó, hogy egy bizonyos szint alatt akár választópolgár, akár megválasztott képviselő lehet bárki.
Én abszolút támogatom a műveltségi cenzust. Én érettségi eredményhez kötném, az ugyanis, amiről a politika szól (közpénzügyek, jogi szabályozás, diplomácia, stb.) nem érthető meg 4-es érettségi szint alatt. Megjegyzem felette sem érti mindenki. Bőven nem. De sok súlyosan hülye esne ki így a rostán.
Ez mellesleg azért nem antidemokratikus, mert a demokrácia arról szól, hogy a képviselők a törvényhozásban az egész népet képviselik. Ebből viszont még nem következik szükségszerűen, hogy a gyenge szellemi képességűek is dönthessenek arról, hogy őket ki képviseli.
"Szerintem ebben nincsen semmi antidemokratikus"
Ez alapján a mondatod alapján neked sem lenne szavazati jogod... Ugyanis amit felvetsz valóban nem antidemokratikus, hanem kirekesztő... Itt nem a demokráciával mond ellen, hanem az elidegeníthetetlen emberi jogokkal...
A választójog nem elidegeníthetetlen emberi jog, hanem nagyon is korlátozható állampolgári jog. Például 18 év alattiak, korlátozottan beszámítható felnőttek és jogerősen elítéltek sem szavazhatnak.
Ezeknek a korlátozásoknak is oka van. Állampolgári jogot csak fontos célból lehet korlátozni - ez az alkotmányjogi szabály. Szerintem legalább annyira fontos cél, hogy tudatlan emberek tömege ne szavazzon meg populista, korrupt vezetőket, mint az, hogy egy súlyos testi sértés elkövetője ne szavazhasson.
Én egy olyan rendszert szeretnék, ahol a szavaknak súlya, a cselekedeteknek következménye van.
A választást megelőzően adja le minden párt a programját, a választópolgárok pedig szavazzanak.
A választást követően egy független bizottság ellenőrizze, hogy a programból, az ígéretekből mi valósult meg, és ha a szavazópolgár úgy gondolja, hogy őt becsapják, legyen lehetősége visszavonnia a szavazatát.
Ez a mostani rendszer, hogy a választópolgárok fele megy el szavazni, a választópolgárok felének a negyven százalékát behülyítik, aztán kéthramaddal(!) nyernek, verik a mellüket, és szabadon, elszámoltatás nélkül garázdálkodnak 4 évig, na ez minden, csak nem demokrácia.
Ez egy nagy ló...here.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!