Megtehetik, vagy nem? Többi lent.
Iskolánkban az ebédelés úgy van megoldva hogy az iskola mögött lévő kollégium étkezőjében ehetünk. Az étkezőben állítólag megnőttek a rongálások, így az iskola tanulóit kitiltották. Senkire nem tudják rábizonyítani hogy rongált volna(azt se hogy egyáltalán az iskolából volt). A legtöbb tanuló már a januári étkezést is befizette.
Tehát a következők lennének a kérdéseim:
-Ugyebár fizettem a szolgáltatásért, de megtagadják az igénybe vételét. Ez csalás?
-Ha valakire nem tudják rábizonyítani hogy rongált, de mégse engedik be, az rágalmazás?
-Ha ezt több személy előtt teszik meg, az becsület sértés?
-ha azzal az indokkal nem engednek be, hogy az iskola tanulója vagyok, úgy az diszkrimináció?
Bármi egyéb érdekel.
Előre is köszönöm!
És kicsit törvényi vonatkoztatásban?
Az egésszel az a probléma nincs igazuk, mivel lehet hogy rongált max. 10-20 személy(akik egyáltalán az is lehet hogy semmi közük az iskolához), de 400-500 tanuló járna a kollégiumba étkezni.
A kajáért fizettél, ha azt nem kapod meg, akkor ott van a gond, azzal kezdeni kell valamit.
a többire a válasz: nem.
Vegyük sorra:
-Igen, ha már fizettél, akkor végezzék el a dolgukat vagy fizessék vissza.
-Nem, mert nem állítják, hogy személy szerint te rongáltál, csak azt, hogy valakik a te iskoládból tette, ezért ők a tulajdonuk védelmében felfüggesztik a szolgáltatást.
-Nem mert megintcsak nem gyanusítanak meg konkrétan senkit a rongálással.
-Nem, mert a törvény csak a bizonyos szempontok alapján (nem, etnikum, szexuális beállítottság, stb.) alapján való diszkriminációt bünteti. Az tanulói jogviszony nem tartozik e szempontok közé.
Tisztelt 4. válaszoló!
Nem szokásom senkivel se veszekedni, így csak pár tényt közlök önnel.
-Én nem rongáltam.
-Kitünő tanuló vagyok.
-Mint fővárosi, és mint országos tanulmányi versenyeken is nagyon szép eredményekkel szoktam végezni.
-A válasza egyik fele üti a másik felét.("tanulni kéne...", ill. "Nem... okosodni")
Üdvözlettel a kérdező!
Van az ártatlanság vélelme. Mindaddig ártatlannak minősül valaki, amíg a bíróság jogerősen el nem ítéli az illetőt.
Ha nem tudják rád bizonyítani, hogy rongáltál, ha fizettél a szolgáltatásért, ők kötelesek beengedni a kollégium étkezőjébe, vagy olyan helyet biztosítani neked/nektek, ahol kényelmesen étkezni tudtok.
A rágalmazás azt jelenti, hogy valaki valakiről más vagy mások előtt előtt (és ez fontos, hogy más előtt) olyasmit állít v. híresztel vagy utaló kifejezést használ konkrét cselekményt, ami a megrágalmazottnak a becsületének a csorbítására alkalmas. Ez lehet bűncselekmény, de lehet más cselekmény is, ami a jó hírnevedet sérti, pl. hogy strihelsz az utcán.Akkor is rágalmazás, ha a megrágalmazott VALÓBAN elkövette azt a cselekményt, de ha mondjuk a rágalmazott magánindítvánnyal a rágalmazó ellen magánvádas eljárást indít, és a rágalmazó bebizonyítja, hogy a rágalmazott valóban elkövette azt a cselekményt, akkor nem büntethető.Ezt hívják a bizonyítási teher megfordulásának.
Ha ezt több személy előtt teszi az illető, akkor is rágalmazás.
Becsületsértés: sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben, és/vagy nagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el.
Ha például lehülyéznek, az csak becsületsértés, de még csak nem is bűncselekmény, max. szabálysértés. Ha valaki téged konkrétan a pl facebook-on hülyéz le, az már nagy nyilvánosság előtt teszi, az már bűncselekmény, de csak vétség.
Ha azért nem engednek be, mert X iskola tanulója vagy, akkor az lehet diszkrimináció. Ilyenkor lehet fordulni az Egyenlő Bánásmód Hivatalához.
Tehát, ha rongálják a berendezést, akkor a kollégiumnak kellene kideríteni, ki(k) az elkövető(k), és csak azokat kellene büntetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!