Megtehetik, hogy nem hagynak fölmondani, köteleznek arra, hogy befejezzem?
2014. májusában kezdtem el egy mezőgazdász TÁMOP-os tanfolyamot, mely két részből áll: délelőtt 4 órában egy szervezetnél végzünk önkéntes munkát, majd délután 4 órában tanulunk. Mikor megkötöttük a szerződést, arról volt szó, hogy ha bármi van, felmondhat az ember.
Ezzel ellentétben én ma bementem felmondani, és nem akarják engedni. Konkrétan kijelentették, hogy nem hagyhatom abba. Fenyegetőznek, hogy több millió forintot kell visszafizetnem, holott eleinte erről szó sem volt. A szerződésben csupán egy ilyen rész szerepel:
"Az együttműködés kiemelten vonatkozik arra, hogy a Résztvevő köteles:
- a képzéseken részt venni és annak eredményeképpen eredményes vizsgát tenni, valamint
- a munkahelyi gyakorlatokon megjelenni és az ott meghatározott feladatokat elvégezni.
Ha a résztvevő ezen kötelezettségei valamelyikét megszegi, úgy az az együttműködési megállapodás megszűnését, és a megvalósító részéről kártérítési igényt vonhat maga után."
Múlt hónapban volt egy lábműtétem, ami miatt egy hónapig nem jártam a tanfolyamra, illetve emiatt is szeretném abbahagyni. Ezzel az egy hónappal ők nem tudnak elszámolni, ugyanis papírhamisítás is van: elvileg napi 2800 forintot kapunk, heti fizetésben. A megengedett hiányzás az össz órák max. 10%-a, amit én túlléptem. Ezt úgy oldották meg, hogy alá kell írnom egy átvételi elismervényt, hogy átvettem a heti 14ezret, meg egy másik letétes papírt, hogy ők elrakták azt a 14ezret maguknak....
A kérdésem:
* ha egészségügyi okokból hagyom abba a tanfolyamot, kell-e visszafizetnem bármit is?
* ha azt mondom, hogy egészségügyi okokból hagyom abba, ahhoz kérni fognak orvosi szakvéleményt?
* megtehetik azt, hogy nem engednek felmondani, nem adják ki a kilépő papíromat?
Ki a munkaadód???
A közfoglalkoztatást és az ehhez kapcsolódó tanfolyamot csak érvényes munkaszerződéssel hagyhatod ott... Önkényes abbahagyás esetén valóban ki kell fizetned a képzés árát...
A műtéted és a lábadozásod idejére táppénz jár, amit a részedre kötelesek kifizetni...
Orvosi indokkal csak akkor hagyhatod abba ha az "üzemorvos" alkalmatlannak nyilvánít...
A munkaadó a Mentálhigiéniás Egyesület, ők nyertek egy TÁMPOS-os pályázaton a tanfolyamhoz pénzt.
Táppénz nem jár, ugyanis jelenléti ív alapján van a kifizetés, tehát ha ott vagy, kapsz, ha nem, nem.
( Ebben csalnak, ugyanis elvileg ha kigyűlik a 10% hiányzás, az a szerződés semmisségét vonná maga után. Na ezt megoldották úgy, hogy írjuk alá utólag a jelenléti ívet, ők lejelentik a TÁMOP felé, hogy ott voltunk, a pénzt ők elrakják letétbe, és majd talán valamikor ledolgozhatjuk azt... )
"De igazából az első és legfontosabb kérdésem az lenne, hogy olyan van, hogy nem hagyhatom ott a tanfolyamot? Kötelezhetnek arra, hogy oda járjak?"
Természetesen ott hagyhatod és nem kötelezhetnek arra, hogy oda járj, de mivel ingyen volt a lehetőség, a tanfolyam árát követelhetik. Ez benne is van a szerződésben. Valószínűleg nem milliókról van szó, ez csak fenyegetés. A csalással kapcsolatban viszont lehetne feljelentést tenni csak nem vagyok benne biztos, hogy megérné.
Tisztában vagyok vele, hogy valamennyi pénzt követelhetnek, csak olyan össze-vissza beszélnek, hogy már nem tudok rajtuk kiigazodni.
Nem akarom egyenlőre őket sehol feljelenteni, csak meg szeretném velük ezt beszélni, de nem lehet, kötik az ebet a karóhoz...
De köszönöm a válaszod, hasznos volt. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!