Az új Ptk. Szerint a házastárs a házasság előtt szerzett vagyonból is örököl?
Figyelt kérdés
Édesanyámnak van egy házasság előtt szerzett háza, gazdasági társasági részesedése, autója, földje, ezeket mind-mind házasság előtt szerezte. Ha valami történne Vele, ezekből hogyan örököl a férje? Megkapja a gyerekrészt, vagy az csak a közös vagyonra vonatkozik? Anyukám házában laknak, ugye az is házasság előtti, akkor erre mindenképpen haszonélvezeti joga lesz?
Köszönöm a válaszokat.
2014. dec. 3. 09:01
1/6 anonim válasza:
Te kevered az öröklèst a válással! Eddig is örökölt a házastárs.
2/6 A kérdező kommentje:
Igen, leszármazó hiányában örökölt, leszármazó mellett meg haszonélvezetet kapott, most meg ahogy olvastam, leszármazó mellett is örököl egy gyerekrészt. A kérdésem az, hogy ez az örökhagyó valamennyi vagyonára vonatkozik, vagy csak a közszerzeményire?
2014. dec. 3. 09:38
3/6 Shai-Hulud válasza:
A teljes vagyonra vonatkozik.
4/6 A kérdező kommentje:
És ilyen esetben megoldás lehet, ha a férjjel kölcsönösen lemondanak az őket megillető örökségről? Értem úgy, hogy anyukám a férje házáról, a férje meg az anyukám vagyonáról? Ilyenkor ugye nem lenne kötelesrész sem?
2014. dec. 3. 10:03
5/6 anonim válasza:
Ha lemondanak a gyerekek javára,az megoldást jelenthet.Amennyiben a házasságkötés előtt nem írtak házassági szerződést a férj és fordítva ugyan olyan örökösnek számít,mint a gyerekek+ ha jól tudom nem csak a közösen szerzett vagyonra terjed ki a haszonélvezeti jog,de érdemes utána járni a dolgoknak,mert,ha anyukáddal történik valami és a férjnek élettársi kapcsolata lesz utána az élttárs is örökös lesz és (ha jól tudom,bár ezt sem mondom biztosra),a haszonélvezeti jogot is örökli.
6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, akkor jól gondoltam. Nem is a férjjel van a baj, csak ugye Neki is van 3 'korábbi' gyereke, akik külföldön laknak, Velük pl. még nem is találkoztam. És nyilván fura lenne, ha a férj halála után Ők meg abból a házból, Kft.-ből, kocsiból, stb. örökölnének (ha anyukámmal előbb történne valami), amit még apukámmal együtt vett anyukám...
2014. dec. 3. 10:22
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!