Ha két ember osztozik egy ház tulajdonrészén, és egy harmadikat kitiltana onnan az egyik tulajdonos, de másik engedni akarja, hogy ott éljen, akkor lehetetlen jog szerint nem beengedni a kérdéses harmadikat?
Szinte semmi konkrétumot nem írsz!
Pl: A ház egyik felének tulajdonosa bejelentette a ház felébe (csak az egyik felét használja!) a harmadikat.
Mi közöd hozzá?
És gondolhatod, hogy nem csak a felét használja. Az egészet a saját birodalmának tekinti.
A kérdésre szeretnék választ kapni, ha nem voltam érthető (könnyen előfordulhat), szívesen pontosítok.
Nyilván osztatlan közös tulajdon, így mindegyik tulajdonostárs használhatja az egészet, míg a másikat nem zavarja. Vagyis az első számú nem zavarhatja a birtoklásban a második számút (aki úgy használja, hogy megengedte a harmadiknak). Persze ez vonatkozik mindenkire.
Köszi!
Igen, közös tulajdonban van az ingatlan. Azt találtam én is, de erre az esetre is vonatkozik?
5:74. § [A tulajdonostársak joga a birtoklásra és használatra]
A tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára; e jogot azonban egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a dologhoz fűződő lényeges jogi érdekeinek sérelmére.
Vajon ez az a kategória, vagy rosszul közelítem meg, máshol kéne keresni megoldást (pl. családvédelem, vagy hasonló)?
Jó lenne, ha a másik tulajdonos hozzájárulása nélkül is el lehetne intézni a kényszerkijelentést, onnantól már lehet hívni a rendőröket, ha beteszi a lábát a harmadik fél.
"másik félt is terrorban tartja, és az ő pénzén is élősködik?"
Ez Téged nem érint (ha jól értelmezem), ha neki van panasza, léphet. Ha ő nem teszi, Te nem teheted meg helyette.
Másik részre: korlátoz-e Téged a harmadik (aki a második jogán van ott) a tulajdonrészed használatában? Ha nem vagy ott, akkor gondolom nem...
Itt a törvény a korlátozást nevesíti, nem azt, hogy oda nem teheti be a lábát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!