Társasházban megtiltható-e a saját erkényen való dohányzás? A lakóközösség megszavazhatja-e hogy magántulajdonban lévő lakáshoz tartozó erkélyen tilos legyen rágyújtani?
A felettünk lakó öregember alpári stílusban az erkélyéről ordibálta, hogy láncdohányos vagyok és hogy nem lehet dohányozni és elő ne forduljon még egyszer. Egy héttel később becsengetett feltehetően a felesége, hogy ő asztmás és allergiás és nem tud teregeni satöbbi és bemegy a füst és többet rá ne merjek gyújtani az erkélyen, és mondta, hogy a rokonai is a háztól 15 méterre lévő részen dohányoznak, ha látogatóba jönnek. Ezen a napon 2 szer gyújtottam rá az erkélyen, egyszer délután háromkor, majd este 7 órakor.
Megértem, hogy idősek, meg betegek, de HA otthon vagyunk max napi 3-5 szál cigarettát szívunk el, a szálak között minimum 2-3 óra biztosan eltelik, ez nem hiszem, hogy láncdohányzás. Az elmúlt két hétben pedig max 10 szálat szívtunk el az erkélyen, amúgy is alig vagyunk a lakásban.
Az már kiderült, hogy normális kommunikációra vagy esetleg kompromisszum megbeszélésére nincs sok esély. Kérdés, hogy megtiltható-e, hogy saját erkélyen dohányozzon valaki és mit tanácsolnátok, hogy lehet az ilyen helyzetet kezelni?
11.36
egyáltalán nem kötekedésképpen, de hogyan lehet ilyesmit bizonyítani?
11.44
két tanúra lesz három tanúm, akik tanúsítják hogy otthon se voltam.
a fénykép-videó azért amatőr szinten nehezen ugorható meg valakiről, aki az erkélyén áll. ráadásul ha jól tudom jelenleg Magyarországon tilos felvételt készíteni bárkiről, nem csak publikálni azt.
Tilos felvételt készíteni, de ettől még a bíróság elfogadja bizonyítékként, főleg, ha más bizonyítási mód nincs vagy nehézkes.
És ki van olyan jóban veled, hogy vállalja a hamis tanúzásért járó büntetést? :)
16.14
eleve kétlem, hogy egy beszállt a dohányfüst a lakásomba ügy bíróságig jutna, de mondjuk anyukám, párom, testvérem, legjobb barátom...
" Szerintem ezt nem lehet megtiltani. Az a saját tulajdonod."
De kérhet birtokvédelmet a jegyzőtől, egy unatkozó eszement jegyző pedig komolyan is venné az ügyet.
Tényleg a dohányos szomszéd saját tulajdona a lakás, de nem is ott érzi a szagot a kérdező, hanem az ő saját lakásában.
Ahogy a dohányosnak joga van a lakásában ahhoz, hogy szagolja a füstjét, a kérdezőnek ugyan úgy joga van ahhoz, hogy ne kelljen más füstjét szagolnia a saját lakásában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!