Miért szúrnak így ki az emberekkel?
Egyszerű bolti eladónak is érettségi kell már. Amikor én tanultam kereskedőnek nem kellett érettségi. Amikor Letettem a bolt vezető/vállalkozói tanfolyamot, oda sem kellett.
A múltkor néztem, már a raktárosnak is érettségi kell. 2 évvel ezelőtt még nem kellett hozzá. Érettségi letétele 4 éves. Mit tanulnak ott 4 évig?
Nemhogy még könnyítenének az embereken, hogy jobban elhelyezkedjenek, a sok munkanélkülinek de még nehezítenek is rajta, emeltszintű érettségi.
Ha te lennél a munkáltató és válogathatnál a sok szerencsétlen munkanélküli közt, mindezt éhbérért, Te kit vennél fel? Az érettségizettet, vagy az együgyűt?
Ilyen világot építünk. Nem mondom, hogy mindenkinek érettségi kell, de azt pl gondolom, hogy nem kellene elűzni a tőkét. Olyan gazdaságpolitikát kellene folytatni, ahol valóban megéri vállalkozni. Ahol megéri e jönni, boltot vagy csúcstechnológiás gyárat nyitni. Ahol a tudást alapvetően ingyen mérik.
Tudod, a vicc a dologban az, hogy a mai magyar kormány épp ezeknek az ellenkezőjét teszi. És meg lett választva.
Attól függ, hogy mikor végezted el azokat az iskolákat. Nem feltétlenül kell érettségi ahhoz, hogy felvegyenek. Jó példa erre apám, aki 50+ éves és egyszerű mechanikai műszerész, de ettől függetlenül technikusokkal dolgozik együtt és még így is ő irányítja őket.
Régen egy szakmunkás képzés sokkal többet ért, mint manapság az érettségi; és ezt sok munkáltató is tudja.
Ez azért van, mert egy érettségihez annyi tudás kell, mint hogy lemész a boltba és veszel 1 kiló kenyeret. Vagy még annyi se. Mindig büszkék voltunk mennyire jó a magyar oktatás, mennyire szigorúak, de minél jobban haladunk előre, annál jobban esik színvonal. Most már középiskolába tanítják azt, amit régebben általánosban már tudni kellett. De persze ha szigorítani akarnák, még a diákok lennének felháborodva, mert nekik könnyebb az, hogy egész évben nem csinálnak semmit, és év végén nulla tudással átmennek. Ha megfelelő lenen az általános iskolai színvonal, akkor most 8 általánossal is lehetne dolgozni sok helyen, de mivel 8 év alatt szinte kutyagumit se sajátít el az ember olvasáson és íráson kívül, ezért 8 általánossal még egy kutyagumit sem kapsz meg.
Ezért szépen mindent érettségihez kötnek, és minél jobban fog esni a színvonal, minél többen okostelefonoznak tanórán, és minél több tanár fogadja ezt el, úgy egyre jobban fogunk közelíteni oda, hogy diplomához kössék a vécépucolást is.
Érdekes, hogy itt évekig képzik az eladókat, most már kitalálták ezt a boltvezető tanfolyamot is - bár ez a papír itt nálunk nem kötelező. 4 év alatt nem lehet arra is kitanítani egy embert? Nem hiszem el.
Ezzel szemben Szlovákiában a kereskedelem nincs végzettséghez kötve. Ismerősöm boltot nyitott kint és nem telt el 5 perc amíg bement a városházába (vagy hogy hívják ott) és kijött a működkési engedéllyel.
Romlandó élelmiszer, veszélyes áruk persze más téma.
Én is kereskedő vagyok, nincs papírom. Évek óta csinálom, soha senkinek nem jutott eszébe elkérni a papírom. Viszont mérnök vagyok és értek ahhoz amit eladok, szerintem ez fontosabb a vevőknek, mint hogy tanfolyamon üldögéljek.
A sok eladó ott van boltba. Kérek tőlük valamit. Áll és néz. Én már régen kiszolgáltam volna saját magamat. Csak engem nem esznek fel, mert azt mondja: Kijöttem a gyakorlatból.
Tudom, mi micsoda, odanézek a pultra, megjegyzem, mi hol van, kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!