Az információs rendszer megsértése?
"Az információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Hogyha én készítettem a Facebook-fiókot és a hozzá tartozó email címet is, azonban nem az én nevemre szól, akkor mi alapján döntik el, hogy jogosulatlan felhasználójuk vagyok-e a fenti fiókoknak?
a levél szerint a BTK 2012 . évi C. törvény 423 § (1) bekezdés a) és c) pontjába ütköző és minősülő információs rendszer megsértésének vétsége megalapozott gyanúja miatt adták át a nyomozati anyagot az ügyészségnek.
Ebben a személyiségi jogok megsértése ebben nincs benne!Hangsúly azon van,hogy Én csináltam ,Én regisztráltam is a mail címet is Én alkottam hozzá!Magaménak gondoltam a fiókot és lett volna rá alkalma h jelszót váltson...akkor az ügyészség mi alapján dönti el hogy jogosulatlanul léptem e be?!:)
"Magaménak gondoltam a fiókot"
Egészen pontosan milyen alapon gondoltál magadénak egy nem a te nevedre szóló fiókot? Te hoztad létre? Na és. Létrehoztad, átadtad neki. A jelszó ismerete önmagában nem jogosultság.
@5
" A facebook nem alkalmas az információk feldolgozására"
Te olvasd már el a törvényt! Egyrészt a Facebook nagyon is alkalmas rá (Tudsz keresni a Facebookon? Igen, akkor pedig igenis feldolgozza a tárolt adatokat.), másrészt az adatnak magának kell feldolgozhatónak lennie a törvény megfogalmazása szerint.
#14-es a google keresőben is tudsz keresni, ettől még a google keresője nem információs rendszer. A rendezett tárolás, csak a későbbi feldolgozást segíti. Különbség van tárolás és feldolgozás között. Az egyik olyan, hogy abécében vannak a könyvek a polcon, a másik az hogy bele is olvastam, vagy írtam ki belőle valamit.
A facebook hirdetési rendszeréről pl. ami profilozáson alapulhat, nem tudod a működését. Nem tudod milyen információt használ, akkor pedig bizonyísd be te, hogyan működik. Az üzleti titoknak számító dolgok nehezen bizonyíthatók, mert a tulajdonosa ellenérdekelt. Meg nincs is hazánkban, szóval aligha kényszerítheted.
A rendszer határának kérdését nem is feszegetve, nevezetesen milyen jogosultsági garanciák vannak? Kamu nevek alatt létrehozhat valaki több profilt, ez nem rendszer, ez káosz. Ebben az esetben nem tudod megnevezni a jogosultságát, mert a rendszeren belül egy fiókhoz több embernek van alaphelyzetben hozzáférése. Miért a nevet részesíted előnyben (ami nem egyértelmű magában), az email címmel szemben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!