Ha valakit arcon köpök vagy lefröcskölök vízzel, az jogi kategória? Ha igen, milyen büntetés jár érte?
Ha előállítanak akkor garázdaság, jó eséllyel pénzbírság.
(Én 50ezres bírságot kaptam, amikor leöntöttem kávéval valakit, aki rágyújtott a metro aluljáróban.)
Elkövetés körülményeitől függően garázdaság is lehet, de ez alapesetben tettleges becsületsértés.
"Az ítélkezési gyakorlat a tettleges becsületsértés [2012. évi C. törvény (Btk.) 227. § (2) bekezdés] vétségének elbírálása körében általában e bűncselekménynek minősíti másnak leöntését, leköpését, amely alkalmas lehet a becsület csorbítására."
Tehát akkor a köpés felejtős, mert durvábban szankcionálható.
És a vízzel fröcskölés?
Félre ne értsetek, nem tervezem mindenképp bevetni a vizet :D
Csak van valaki aki... Írt nekem egy trágár rágalmazó e-mailt is, ez mennyiben számíthat akkor, ha ő feljelent tettleges becsületsértésért?
" És tömegközlekedésen, hadd ne magyarázzam hányan érnek hozzád."
A becsületsértésnek és rágalmazásnak fontos eleme a szándékosság, és az, hogy a jó hírnév megsértésére alkalmas legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!