A névváltoztatás állampolgárság, vagy lakcím kérdése?
Nekem magyar állampolgárságom van. De mindig is terveztem azt, hogy Horvátországba költözök (mert lenne is munka). Viszont a névnél ez hogy van?
Szívesen lehorvátosítanám a nevemet, mert le lehet (vezetéknév Nagy, tehát Veliković), de ezt nyugodtan megcsinálhatom, vagy nem lehet, mert magyar állampolgár vagyok?
Meg lehet ezt csinálni akkor is, ha nem vagyok horvát állampolgár? Hogy van ez?
És legfőképpen mennyibe kerül?
A névviselés joga az állampolgárságodtól függ. Ha felveszed a horvát állampolgárságot, akkor a horvát névjog szabályai alapján is eljárhatsz, amely ha engedi a névváltoztatást, akkor nevet változtathatsz.
Hogy lehet-e horvát hangzású neved, magyar állampogárként, arra a magyar jog azt mondja hogy igen. Ezt a nemzetközi magánjogról szóló 1979. évi 13. törvényerejű rendelet 10.§ (2) bekezdése alapján állítom, amely magyar állampolgár számára engedélyezi a külföldi állam jogának használatát az anyakönyvezéshez, feltéve ha annak a külföldi államnak az állampolgára, és ezt kifejezetten kéri.
Hogy mennyibe kerül, azt nem tudom, ehhez a horvát anyakönyvi eljárást kellene ismernem.
Ha valami kérdésed lenne még, arra szívesn válaszolok.
Én ennek utánanéztem, és nem lehet elvileg :( mivel a születési nevedet változtatod, tehát új anyakönyvi kivonatot is kapsz, és alapból csak a magyar helyesírás szerinti neveket anyakönyvezik. Ha másik magyar vezetéknevet szeretnél felvenni, olyat, ami nincs a családodban, akkor abból is csak kiejtés szerint leírtat vehetsz fel.
Én csak az utónevemet változtattam meg, de az sem lehetett az, amit szerettem volna, csak a magyar helyesírás szerint leírva (szerencsére csak egy betű tér el, de akkor is szomorú, hogy felnőtt létemre nem rendelkezhetek a nevemről).
Ha már Magyaro-n megváltoztatod a neved horvátra (de magyar helyesírással), akkor Horváto-ban még mindig látni fogják,hogy külföldi vagy a magyar "cs" miatt.
El nem tudom képzelni mi lehet ennyire fontos Horváto-ban és a névváltoztatásban, főleg, h pl, nem NaĐ akarsz ott is lenni, ami létező név ott is, ill. mégis csak a saját neved hangzása megmarad. Mert Nagy után Velikovic olyan, mint ha eddig Jóska voltál, most meg Pistának szóltanak. Ennek mi értelme van...? De így van, ahogy mások írták, vársz 5 évet, horvát állampolgár leszel és arra változtatod a neved amire akarod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!