Miért raktak be szerintetek az alkotmányba olyanokat, mint "Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez. ", vagy " Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez. " -mikor semmi esély ezek elérésére?
Nem vagyok békemenetre járó alkat, de nem értem, hogy ebbe minek kell belekötni?! Lehet menni orvoshoz minimálbérből is. Sőt, minimálbérből is rendben, tisztán tudod tartani a környezetedet, ha van egy söprűd, egy törlőrongyod, meg tisztítószered.És még zöldséget, húst, meg rízst/krumplit is tudsz venni.
Ha neked minimálbérből nem futja a higiéniára és egészségre kedves kédező, akkor ajánlom, hogy ne az internetre költsed a pénzedet.
Amúgy -bár nem vagyok jogász- a testi lelki egészséghez való jogomat szerintem az is sérti, ha megvernek az utcán, vagy olyan mit tudom én, sisak nélkül dolgoztatnak egy olyan helyen, ahol valami a fejemre eshet. Szerintem erre találták ki ezeket a sorokat.
Az ok egyszerű. Az alkotmány (zárójelben: nálunk csak alaptörvény van, ami kisebb súlyú az alkotmánynál - megvan ennek a jó oka) alapvető feladata, hogy célokat határozzon meg, továbbá az odavezető úton a legfontosabb módszereket. Ha szükséges, arra is kitér, mi az, amit nem tesz, tehet (ilyesmit egy züllött társadalomban tesznek, ahol külön kell magyarázni a triviálisat).
Ezután, ha az aktuális kormány nem úgy cselekszik, ahogy az alkotmány előírja (vagyis az ottani célokat a mondott módszerekkel próbálja elérni), akkor lehetőség van ezt szóvá tenni, sőt nemzetközi szervezetekkel kikényszeríttetni. Ami azonban nincs benn a célok között, azt nem lehet számon kérni.
Ha nincs benn az alkotmányban, hogy "Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.", akkor nem kérhető számon, ha a kormány mondjuk Szabolcsban nem foglalkozik az egészségüggyel. Hiszen ez nem kötelessége.
Az egy teljesen más dolog, ha a kormány ezt mégis megteszi. Ekkor, ha nem lehet fellépni ellene, mindössze visszaél hatalmával, amelyet fondorlatos módon megszerzett. Mondhatnám, tetszettek volna előre gondolkodni. Volt rá sansz, hogy ez a kormány ezt teszi. Mégis ez kellett. Annyira, hogy nem lehet tenni ellene. Pát ki kell találni, mit lehet tenni ebben a helyzetben. Ez mindig és mindenhol így működik.
? Nem értem a kérdést.
Aki rászoruló, a szociális biztonság követelménye alapján kérheti:
- közgyógy ellátást
- egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés alóli mentesítést
- hajléktalanok egészségügyi ellátását
Ezekről mit tudsz, kedves kérdező? Szvsz. SEMMIT.
Ne kérdezz hülyeségeket, vagy most nézz utána ennek a két ellátási formának!
Rendben, de hogy jön ez a kérdéshez?
Rosszul és egészségtelenül él, akár ne mis ő tehet róla. És? Ez nem az alkotmány problémája, ha benne van, hogy joga van az egészséges életmódhoz. Ez a társadalom problémája, hogy - annak ellenére, hogy millió ilyen példát tud - hagyja így működni a rendszert. A feltételek változtatása a kormány dolga (na nem egyik napról a másikra), szólt valaki a kormánynak? Végiggondolta valaki, hogy mit kéne tenni, hogy a kormány meghallja?
Szóval jó, de hagyjuk az alkotmányt, mert ez nem az a probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!