Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kerítés építés telekhatáron?

Kerítés építés telekhatáron?

Figyelt kérdés

Szomszéd házat lassan 1 éve lebontották, azóta szabad hozzánk a bejárás. Egyszer egy pár sötétbőrű fiatalemberek érdeklődtek a szomszédtol itthon vagyunk-e... Nyilván "dolgozni" jönnének...

Nálunk úgy szokás, hogy az útról nézve bal oldalon vannak a házak és a telek tulajdonosnak ott köteles kerítést építeni, a másik oldal (útról nézve jobb oldal) a szomszéd kötelessége lenne elkeríteni.

Ez rendben is lenne, de a kötelességét nem teljesítette, de még hajlandóságot se mutat rá...

Igazából mi is felépítenénk, de akkor adjon anyagot... Még munkadíjat se kéne fizetnie...

Arról nem is beszélve, hogy a törmelék még mindíg itt van, na meg a mi telkünkön is, mivel ezek a marhák ide döntötték be.. Egy részét már átdobáltuk (pl eperről, de tönkre is ment vagy 100 palánta...)

Hogy a bánatba vegyem rá, hogy építsen már ide valamit??

2014. jún. 7. 13:26
 1/5 EagleHUN ***** válasza:

Ha kárt okoztak neked a bontással (pl eper) akkor fizessék meg! Ha nagy a kár akár perrel is fenyegetheted.

A kerítés építést szerintem nem tudod rákényszeríteni, de beszéljetek vele. Nem hinném hogy lenne ilyen törvény hogy "minden baloldalra eső kerítést az adott telektulaj épít meg..."

A nálatok hagyott szemét eltávolítását viszont szerintem kényszerítheted. Ha nem áll kötélnek akkor vagy önkormányzatnál, vagy bíróságon is.

De inkább azt mondom lapátold át hozzá te magad, mert ki küld valami marhákat lapátolni és még több epred bánja majd.

Ha te magad építesz föl kerítést vigyázz hogy csak és kizárólag a te telkeden (A túlsó széle ne lógjon át a telekhatáron 1cm-t se!) legyen az új kerítés, akkor nem nyúlhat hozzá, és nem reklamálhat.

Lehet hogy építkezni is akar és akkor lehet nagyobb lesz a károd, ezt is kérdezzétek meg tőle, tisztázzátok vele, még mielőtt bárki kerítést építene oda. Meg még több epret fognak letaposni az építők.

Sajnos az ilyen munkálatoknál ahol a szomszéd épít bont vagy felújít kénytelen vagy beengedni a munkásokat a saját telkedre is, törvény biztosítja ezt nekik (ha jól tudom).

2014. jún. 10. 15:04
 2/5 anonim ***** válasza:

Általános esetben a kerítés építése nem engedély vagy bejelentés köteles. A kerítést mindig a saját telken kell megépíteni. A szabályok szerint az utcai kerítés, a jobb oldali (oldalhatáron álló beépítés esetén a házhoz csatlakozó) oldalkerítés megépítése kötelességünk. A hátsó kerítés felének megépítése hárul ránk, de ezt célszerű a hátsó szomszéddal közösen építeni. A saját kerítésünk karbantartásáról is gondoskodni kell.

A tömör kerítés 2,50 m-nél, támfalkerítés 3,00 m-nél nem lehet magasabb. A kerítés csak 2,00 m magasság felett, a belső oldalon tartalmazhat balesetveszélyes elemeket (pl. szögesdrótot). Telken belül tömör kerítés nem létesíthető. Üdülőterületen csak áttört, vagy sövénykerítés létesíthető.

Vagyis mivel a házak a tekekhatáron vannak, annak is a bal felén, így neked csak az utca felől és bal oldalon kell felépítened a kerítést + hátul

Így a szabadon álló jobb oldal a szomszéd kötelessége kerítést építeni, nő meg utcafronton és hátul...

Azt javaslom menj el az önkormányzba és vázold fel a problémádat

2014. jún. 10. 15:56
 3/5 A kérdező kommentje:

No igen... Önkormányzat... Voltam bennt hányszor... Na meg el is felejtettem, hogy az az önkormányzat tulajdona. Többször beszéltem a polgármesterrel, de mindíg csak ígérget, meg mondja, hogy így nincs pénz úgy nincs pénz...

De ezt ők is elismerik, hogy nekik kell kerítést építeni, de ha felhúzom magam mert eltűnik valami, az biztos, hogy ... ( nem publikus, de 100x fizeti vissza, azt garantálom!)

2014. jún. 10. 16:05
 4/5 anonim ***** válasza:
Megértelek, meg elég kellemetlen dolog, de nem tudom mit kellene csinálnod... Talán a polgármester nyakára kéne járnod, csak megelégelli és lép valamit...
2014. jún. 10. 17:04
 5/5 EagleHUN ***** válasza:

4-esnek igaza van vázold neki a 2-es által mondott jogszabályokat, hogy köteles építeni.

Ha konkrétan akarsz hivatkozni, paragrafusra, bekezdésre itt kereshetsz rá:

[link]

[link]

2014. jún. 18. 22:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!