Ki az örökös ebben a helyzetben?
Ha van egy pár nevén pl. egy ház, (mindkettő nevén azonos arányban van) és az egyik fél meghal. A másik félnek mondjuk van 1,2,X gyereke (még az előző kapcsolatából), köztük kiskorú, meg nagykorú is.
(aki életben maradt, tegyük fel nincs semmi rokona, közös gyerek nem született)
Akkor azok a gyerekek a ház felét öröklik?
Az is amelyik kiskorú? (vagy ő helyette az ex az örökös?)
Befolyásol valamit, hogy a képzeletbeli pár meg volt-e házasodva vagy sem?
Nem tudom létezik-e ilyen helyzet (gondolom volt már a történelem során, mert annyira azért nem kacifántos).
Mivel a gyermekek nem az ő gyermekei, akkor nem örökölnek semmit, ha csak nem fogadta őket örökbe.
Elvileg most úgy van, hogy ha nincs végrendelet, akkor a közösen lakott házat és berendezési tárgyait az örökhagyó felesége örökli, amennyiben nincs gyermek, minden mást pedig a feleség és az örökhagyó szülei közösen.
Ha nincsenek összeházasodva, akkor nem tudom hogy van.
1. vagyok. Kicsit megvazarodtam... "(aki életben maradt, tegyük fel nincs semmi rokona, közös gyerek nem született)
Most akkor a gyerekek kinek a gyerekei? Azé, aki meghalt, vagy azé, aki életben maradt?
Ha össze vannak házasodva, az elhunytnak van gyereke, akkor az ő fél lakását így öröklik:
1/3 feleség, 1/3 egyik gyerek, 1/3 másik gyerek.
Ha nincsenek összeházasodva, a fél lakás:
1/2 egyik gyerek, 1/2 másik gyerek.
Kiskorú gyerek is ugyanúgy örököl, de a gyámhatóság is bevonódik.
Ha az elhunytnak nincs gyereke, és össze vannak házasodva:
- a feleség örökli az ő részét,
Ha nincs gyereke és nincs házastársa, sem végrendelete:
- szülő vagy testvér vagy távolabbi rokon örököl.
Egyébként:
Szóval van egy férfi és egy nő. Nem házasok. Van egy ház aminek az 50%-a a férfié a másik 50%-a a nőé.
A nőnek van mondjuk 3 gyereke ebből, 2 felnőtt, és 1 még kiskorú. A férfinak nincs gyereke.
Mondjuk a férj meghal.
Ilyen esetben ha nincs végrendelet, ha nincs bejegyzett élettársi kapcsolat ami legalább 5 éve tart, akkor a férfi vagyona a férfi egyenesági leszármazottjaira száll. Mivel a férfinak nincs gyermeke, így az összes vagyona visszaszáll a férfi szüleihez. Ha ők sem élnek, akkor a férfi testvéreihez. Ha ők sem élnek akkor a testvérek gyerekeihez.
Egy biztos. A nő gyerekeinek semmi közük nem lesz a férfi örökségéhez mindegy, hogy kiskorú vagy felnőtt gyerekek. Ők csak az anyjuk után örökölhetnek.
Viszont ha van végrendelet, akkor az örökli a férfi vagyonát akit a végrendeletben megnevezett.
Ha nincs végrendelet de bejegyzett élettársi kapcsolat van, akkor a nő örökli a férfi vagyonát-.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!