Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az emberi élet előbbre való...

Az emberi élet előbbre való mint az állati?

Figyelt kérdés
Ha kigyullad a házunk (társasház) és találok a folyosón egy eszméletlen embert és az eszméletlen macskám/kutyám, akkor törvényt sértek, ha először a saját állatom mentem meg és csak utána az embert (aki lehet addigra meghal)?

2014. máj. 19. 13:17
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Egyébként akik lent ácsorognak azok ugyanúgy megfosztják a gyerekektől az anyjukat. Ók jobbak mint én? Én sem vagyok tűzálló, nekem is kell az oxigén, hogy lelegezzek
2014. máj. 19. 15:04
 12/22 anonim ***** válasza:
100%
A jogi dolog annyi, hogy köteles vagy segítséget nyújtani az életveszélyben lévő embertársaidnak, saját életed kockáztatása nélkül. Tehát ha ott vagy az égő hát előtt, nem vagy köteles bemenni a lángok közé és kihozni a szomszéd nénit. De ha bemész, és nem a néniért, hanem a macskáért, akkor törvényt sértesz.
2014. máj. 19. 15:04
 13/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen az értelmes választ
2014. máj. 19. 15:10
 14/22 A kérdező kommentje:
És ha azaz ember egyértelműen halott, vagy nem bírom el, akor is törvényt sértek a macskám kihozásával?
2014. máj. 19. 15:12
 15/22 anonim ***** válasza:
100%
Ha egyértelműen halott, pl a feje fél méterre van a testétől, akkor nem, szerintem nem sértesz törvényt. Viszont ez ritkán állapítható meg ránézésre.
2014. máj. 19. 15:16
 16/22 anonim ***** válasza:
20%
Én is a kutyámat választanám. Lehet nem ember, de én ugyanúgy szeretem, mint bármelyik családtagot. Márpedig egy családtagot nem hagynék meghalni egy idegen miatt. Lehet gonosz vagyok, de legalább bevállalom.
2014. máj. 19. 17:54
 17/22 A kérdező kommentje:
Hasonló okokból tettem fel a kérdésem mint amit az utolsó válaszoló is leírt, sőt hozzám közelebb van a macskám mint a családom egy pár tagja
2014. máj. 19. 20:59
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen!

Az kapásból segítségnyújtás elmulasztása lenne, ami egy nagyon súlyos bűncselekmény.

Persze saját magadat nem vagy köteles veszélybe sodorni a mentéssel, de, ha az állatot ki tudod hozni, akkor erre nem hivatkozhatsz semmiképp, hisz akkor már odamentél, és olyan helyzetben voltál, hogy menteni tudtál.

Ebben az esetben teljesen természetesen és helyénvalóan az embereket kell elsősorban menteni.

2014. máj. 20. 19:39
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

Ja, és mivel a jogi oldala érdekel, ezért elárulom, hogy jogász vagyok, és igen, bűncselekményt követnél el. Nem is kicsit.

Segítségnyújtás elmulasztása

166. § (1) Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna.

A jogban egyébként az állat általában "dolognak" számít, persze nyilván bizonyos eltérésekkel - természetesen az állatkínzás nem megengedett azon a címen, hogy dolog, de ettől függetlenül mind a polgári jog mind a büntetőjog dolognak veszi.

Például:

- az állat tulajdonjog tárgya lehet (az ember pedig NEM!)

- a vaddal való ütközés veszélyes üzemek "találkozásának" minősül

- az elkóborolt állatot be lehet fogni, adott esetben találásnak minősül

- az állat által okozott bűncselekmény esetében az állatot uszító, felhasználó személy közvetett tettesként felel

- az állat elkobozható...

2014. máj. 20. 19:46
 20/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ
2014. máj. 20. 19:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!