Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Magyarosíthatom a nevem?

Magyarosíthatom a nevem?

Figyelt kérdés
Angol keresztnevem van, de nagyon megtetszett a magyar megfelelője. Mindkét keresztnevem angol, az egyik különleges és ritka, így azt megtartanám, a másikon viszont elgondolkodtam, hogy lehet, magyarosítom. Szülői beleegyezéssel lehet csak, ha még nem vagyok 18? Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy a nevem ugye egy angol név becézése és ha nem magyarosítom, akkor lehet, hogy megváltoztatom inkább az eredeti névre, hogy ne legyen becézve? Olyan, mint például van Anettka és őt így anyakönyvezték és most szeretné Anettra megváltoztatni. Ilyet is lehet?
2009. dec. 27. 14:39
1 2 3 4 5 6
 31/52 anonim ***** válasza:

tehát azt mondod, hogy ha az egyik szülő más állampolgár, akkor 2 ország névjegyzékéből választhatnak?

ez nekem új

alá tudod támasztani valamivel?

2009. dec. 27. 15:28
 32/52 anonim ***** válasza:
51%
Megváltoztatni is megváltoztathatja a saját szülőjének a nemzetiségének a nyelvének a nevei közül bármelyikre,vagy a saját lakhelye szerinti ország bármelyikére!Szerintem a kérdező is érti,nem tudom,mit izéltek o.O
2009. dec. 27. 15:28
 33/52 anonim ***** válasza:
15:28 bakker,ezt mindenki tudja,ne mondd már,hogy te nem o.O Nem tudom,pontosan hova van leírva,de ez tök alap dolog.Még a cigányok is tudják,élnek is vele rendesen:)
2009. dec. 27. 15:29
 34/52 anonim ***** válasza:

ha értené, nem kérdezte volna

akkor 2 könyvet kell megnézni és ennyi

2009. dec. 27. 15:30
 35/52 A kérdező kommentje:
Jó, köszönöm. Átgondoltam, utánaolvastam és minden jel arra mutat, hogy igen, magyarosíthatom, hisz angol nevem van és a magyar megfelelőjére megváltoztathatom. Egyébként ebből nem kell vitát csinálni, mert nem ragaszkodom görcsösen ehhez, mint ahogy az a kérdésből ki is derül "az egyik különleges és ritka, így azt megtartanám, a másikon viszont elgondolkodtam, hogy lehet, magyarosítom." Felvetettem, megkérdeztem, kaptam válaszokat és ez elég.
2009. dec. 27. 15:30
 36/52 anonim ***** válasza:

a cigányok???

miért, itt vannak külföldről (Dél-Amerikából) bevándorolt cigányok is??

szerintem tőzsgyökeres mind, max. romániai, de Orsós Nicolae-val még nem találkoztam

ha ez olyan egyértelmű, elárulhatnád, melyik jogszabály szól erről

2009. dec. 27. 15:32
 37/52 A kérdező kommentje:
Mivel támasztanám alá? Igen, majd felmutatok neked papírokat, sőt még érvelni is fogok bizonyítékokkal. Én már világosan elmagyaráztam és nem fogok tovább magyarázkodni ilyen baromság miatt.
2009. dec. 27. 15:32
 38/52 anonim ***** válasza:

A cigányság egy külön nemzetiség,országuk viszont nincs,tehát kb bármilyen nevet adhatnak a kis purgyéknak,szerinted miért lehet olyan,hogy Lakatos Marlonbarndo meg ilyenek??Sehol nem anyakönyveznek ilyet,semelyik országban,csak a cigányok "tehetik meg".

Nem szoktam jogszabályokat olvasgatni,de ha rákeresel,biztosan megtalálod ezt a jogszabályt,hogy magát külföldinek való szülő anyakönyveztetheti a gyerekét olyan néven,ami a magyar névjegyzékben nem szerepel.

2009. dec. 27. 15:35
 39/52 A kérdező kommentje:
Nézzétek, én nem tudom, ezt milyen jogszabály támasztja alá, de nálam így történt. Akkor teljesen magyar ember miért adhat külföldi nevet a gyerekének? Nekem ez a nevem, megkaptam, mert a szüleim kiválasztották és így sikerült anyakönyvezni. Azt viszont említette az anyám, hogy eleinte nem akarták megengedni, illetve nem ment simán, de erről még nem beszéltünk konkrétan, mert feleslegesnek tartottam.
2009. dec. 27. 15:36
 40/52 anonim ***** válasza:
"Kivételt képeznek a nemzeti kissebségekhez tartozó szülők gyermekei: a bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán származású gyermekek esetében, a szülő döntése alapján érvényesnek tekintendő az adott nemzetiségi utónév is, melyet ők a Magyar Utónévkönyvben szereplő nevekre vonatkozó kötöttségek nélkül viselhetnek. E jog a külföldön született magyar gyermekeket és az itt élő külföldieket is megilleti. "
2009. dec. 27. 15:37
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!