A nagyobbik (most 18 éves) fiam mire számíthat? (többi lent)
- Az ügy kirobbanásától (2011. febr.) az ítélet meghozataláig szabadlábon védekezhetett. A fiamat 4 rb. kisebb értékre elkövetett lopás vétsége és 1 rb. kisebb értékre elkövetett vétség kísérlete még kb. 2,5 éve (2011. júl.) jogerősen 1 év 2 hónap 5 évre felfüggesztett fiatalkorúak börtönére ítélte a bíróság.
Az ügy kirobbanásakor az iskola kérésének eleget téve kértük a fiam magántanulói státuszát, melyet az iskola befogadott és engedélyezett.
Sajnos azonban újabb bűncselekményt követett el. A bűncselekmény elkövetése 2012. decemberében történt.
A gyanú mely szerint előállították: súlyos testi sértés bűntette, életveszélyt okozó testi sértés bűntette, rablás bűntette, rablás bűntett kísérlete, zsarolás bűntette volt. A gyanú szerint a zsarolás szeptembertől folyamatos volt. A gyanú a nyomozás végére (2013. aug.) váddá alakult.
- A vád értelmében: 2 rb. csoportosan társtettesként elkövetett súlyos sértés bűntette, 1 rb. csoportosan bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó súlyos testi sértés bűntette, 2 rb. csoportosan társtettesként elkövetett rablás bűntette, 1 rb. csoportosan bűnsegédként elkövetett rablás bűntett kísérlete, 3 rb. csoportosan folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntette.
A fiam az ügy miatt immáron 15 hónapja előzetes letartóztatásban van.
Az ügyész a benyújtott vádiratában fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztés kiszabását valamint mellékbüntetésként közügyektől eltiltást indítványozott.
1. Le kell-e ülnie az előző büntetést is? 2. Az előzetes letartóztatást beszámítják-e a büntetésbe és ha igen milyen "formába"? 3. Ilyenkor halmazati büntetést vagy összbüntetést szabhatnak ki? 4. Milyen súlyos lehet a büntetése? 5. Számíthat-e arra, hogy feltételes szabadlábra kerülhet a büntetés letöltésének egy bizonyos része után? 6. Ha igen. A büntetés hányadrészének letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra? 7. Szerepelni fog-e és ha igen mennyi ideig az erkölcsi bizonyítványába?
A válaszokat, véleményeket, esetleges szakvéleményeket, tapasztalatokat előre is köszönöm!
Bocs, elszámoltam, 6 év, 2 hónap lesz a vége. 0.77-tel szoroztam fel 0.67 helyett.
Hakrapeszli: Csak szelíden jeleztem, hogy jobb volna, ha tartanád a szád. Mi vagy te, valami önjelölt igazságosztó? Vagy inkább egy szélsőjobbos marha, nem? Rátapintottam? Mindenki leüli szépen, amit érdemel, de ezen túl a civilnek a világon semmi köze hozzá, ki mit, mikor, miért csinált. Jogállamban élünk. Majd a munkáltatónak lesz köze hozzá. Meg a sünöknek, ha visszaesik. Neked nincsen.
Én mint ügyvéd szívesen válaszolnék a kérdéseire, de először én is tennék fel kettő kérdést a kérdezői kommentjével kapcsolatban:
A #2 kiegészítést tett közzé, melyben megemlíti, hogy két unokaöccse is részt vett a bűncselekménybe. Ő ellenük viszont azóta jogerős ítélet született egy korábbi ügybe. Az ön leírása szerint 1 év 7 hónapra ítélte őket a bíróság tavaly júniusban.
1. A második bűncselekmény elkövetése (2012. dec.) és az első ügy jogerős ítéletének kihirdetése között voltak-e előzetes letartóztatásba a gyerekek?
2. Ha voltak. Akkor annak tartamát a #2 kommentjébe leírt ítéletbe már beszámította és úgy jött ki az 1 év 7 hónap?
Egy tapasztalt ügyvéd!
Én mint ügyvéd szívesen válaszolnék a kérdéseire, de először én is tennék fel kettő kérdést a kérdezői kommentjével kapcsolatban:
A #2 kiegészítést tett közzé, melyben megemlíti, hogy két unokaöccse is részt vett a bűncselekménybe. Ő ellenük viszont azóta jogerős ítélet született egy korábbi ügybe. Az ön leírása szerint 1 év 7 hónapra ítélte őket a bíróság tavaly júniusban.
1. A második bűncselekmény elkövetése (2012. dec.) és az első ügy jogerős ítéletének kihirdetése (2013. jún.) között voltak-e előzetes letartóztatásba a gyerekek?
2. Ha voltak. Akkor annak tartamát a #2 kommentjébe leírt ítéletbe már beszámította és úgy jött ki az 1 év 7 hónap?
Annyit előre leszögeznék, hogy mivel a fia most 18 éves, szinte biztosra vehető, hogy fiatalkorúként követte el a bűncselekményeket. Ami a legsúlyosabb bűncselekményért is külön max. 5 év, míg halmazati és összbüntetés esetén is "csak" 7,5 év szabható ki.
A #10-#11 hozzászóló is elszámolta magát, hiszen az ő számítása 8 év + 1 év 2 hónap az 110 hónap lenne, melyből a jelenállás szerint lejön 1 év 3 hónap (amit előzetesben töltött), így összesen 95 hónapot kellene börtönbe töltenie, melynek a kétharmadának a letöltése után 63,3 hónapot azaz kb. 5 év 3 hónap 1,5 hét után feltételesen szabadulhatna.
Egy tapasztalt ügyvéd!
Jogos, az előzetesben leült időt nem vontam ki. Igazad van.
Más kérdés, hogy miféle ügyvédúr az, aki "bűncselekménybe." "Ő ellenük " külön, "letartóztatásba" , "Ha voltak. Akkor annak tartamát " ezeket képes leírni.
Ki a f.a.sz. annyira igénytelen, hogy így ír jogászként?
Tisztelt #14!
Én arra akartam utalni, hogy maga a kérdező által írt büntetési időtartamot általában a bíróságok NEM fiatalkorúak börtönét szoktak alkalmazni HANEM FIATALKORÚAK FOGHÁZÁT!
A fiatalkorúak börtönét 2 évnél súlyosabb ítéletnél szokták alkalmazni.
Tisztelt #12-#15!
Jogos észrevétel. Voltak előzetes letartóztatásban, méghozzá 2013. januárja és júniusa között. Ezt az időt én nem számoltam bele. Azóta már tudom, hogy ez az idő beszámításra került. Így a ténylegesen letöltendő ami még akkor fent maradt nekik az 1 év 2 hónap volt. A 2/3 letöltése után feltételesen szabadulhattak. Erre április elején kerülhetett volna sor. A legfrissebb információim szerint erre nem fog sor kerülni.
A legutóbbi válaszom óta: Megszületett az I. fokú (NEM JOGERŐS) ítélet.
A fiamat:
súlyos testi sértésért társtettes, életveszélyt okozó súlyos testi sértésért -mint bűnsegéd-, folytatólagos zsarolásért, rablás bűntett -mint társtettes- és rablás bűntett kísérlete -mint bűnsegéd- mondták ki bűnösnek.
Melyekért:
halmazati büntetésként 3 év 9 hónap fiatalkorúak börtönét valamint 4 év közügyektől eltiltást kapott.
E mellett a korábban kiszabott 1 év 2 hónapot is le kell ülje.
A büntetés 2/3-nak a letöltése után feltételesen szabadulhat. Az előzetes letartóztatásban töltött időt beszámították.
Pontosítás:
A legutóbbi válaszom óta: Megszületett az I. fokú (NEM JOGERŐS) ítélet.
A fiamat:
(3 év 9 hónap) HELYETT 4 év 1 hónap fiatalkorúak börtönére ítélték.
A büntetésbe beszámításra került az előzetes letartóztatásban töltött 1 év 5 hónap. Az ítélet NEM JOGERŐS!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!