A laptopom ilyenkor kit illet?
Van egy laptopom, amit 2012-ben vettem, saját néven van, aláírás, stb. az exemmel 7 évig voltunk együtt, viszont már nem (tavaly óta). a sztori nagy vonalakban annyi, hogy lefoglalták a laptopom, majd mikor kiadták, nem nekem adták ki, hanem az ex családjának. vissza szeretném kapni a laptopom, de hallottam valami olyat, hogy 5 év élettársi kapcsolat után a megvett tárgyak közös tulajdonnak bizonyulnak. valaki tudna segíteni, hogy ez hogyan értendő? mert nem tiszta. hogy az 5 év arra vonatkozik hogy nálunk volt-e 5 évig a laptop és utána minősül közösnek, vagy alapból ha már 5 éve együtt vagyunk és a laptop 1 éves, akkor is közös? és ha igen, akkor az exnek lemondó nyilatkozatot kell írnia?
kérlek segítsetek! nagyon fontos!
Hát ez elég zagyva. Bejegyzett élettársi kapcsolat volt? Mi az hogy laptop vki nevén van? Kik vették el, és miért másnak adják vissza?
Amit ki lehet ebből venni, annyiból azt mondanám a cucc a tiéd. Olyan meg nincs hogy laptopról lemondó nyilatkozat. Amúgy olyan sincs hogy 5 év után a közös cuccok közösek. Hiába éltek együtt. 99%-ra veszem hogy nincs a kapcsolatotokról papír, hatóság előtt idegenek vagytok egymásnak. Pláne nem a szülei (vagy kik a családja?) vehetik el a laptopodat.
Pár dolog félre értődött itt. Élettársi viszonyhoz nem kell papír az csak lehetséges. Élettársi viszony papír nélkül is bizonyítható, nem úgy megy ez, hogy ha nincs valamiről papír akkor "idegenek" vagytok a törvény előtt. Ha maceráskodtok kivizsgálják és ennyi. A vagyonközösség itt meg abban tér el a házassági vagyonközösségtől, hogy nem közös minden csak simán (50%-50%) hanem a szerzés arányában oszlik meg. Ha te vetted a tiéd. Ha felesben akkor fele-fele. Ha nem bizonyítható ki milyen arányban szerezte akkor a bíróság szerint 50-50% -ot állapít meg.
Normális emberek között elvileg csak felhívod őket hogy mikor mehetsz érte és ennyi lenne. Próbáld ezt meg ha még nem próbáltad.
"de hallottam valami olyat"
Ez a kedvenc mondatom, barmilyen temarol is legyen szo. Mi lenne, ha nem a sarki fuszerestol kernel jogi tanacsot? Nincs ilyen, csak a bejegyzett elettarsi kapcsolatnak es a hazassagnak vannak jogi hatasai.
"Az élettársi kapcsolat csupán az együttélés tényével jön létre, azaz hatósági közreműködés nem szükséges hozzá. Ebben az esetben is keletkezhet közös vagyon az élettársak között."
hjajjj...okoskodóó már megint. nem azt kértem hogy köss bele valamibe...hanem segíts ha tudsz. mellesleg, írtam én valahol hogy a sarki fűszerestől kértem tanácsot?! egy ismerősöm ismer egy ügyvédet...és tőle hallotta és elmondta..
jesszus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!