Mi a véleményetek a közmunkáról? Szerintetek az igazságos 50000 forintot keresek 8 órában 3 hónapig?
"Ahogyan elnézem a legtöbb közmunkást, akik trécselnek, támasztják a lapátot, még ennyit sem adnék nekik."
Ugye itt jön be a tájékozatlanság, városi legenda és a kényelmes középosztálybeli felsőbbrendűségi tudat.
Az meg a legszebb az egészben, hogy a BÉRT szerinte SZOCIÁLIS JUTTATÁSKÉNT kapják a közmunkások, ami lehet, hogy igaz (mert munkabérnek nem nagyon nevezhető), de szerinte ez így jó.
Ezek után kérdezni sem kell milyen szavazó.
"Azt mondják ez a polgármester körébe tartozik"
Annyiban nem volt igazuk, hogy a polgármesternek nem sok köze van a dologhoz. A foglalkoztatásért - ez nem csak a közmunkára, hanem általánosan az önkormányzatoknál dolgozókra igaz - amúgy is a jegyző a felelős a törvény szerint, tehát ha valaki dönt, akkor az ő. Ez viszont esetleg egy 3000 lelkes falura igaz - ahol van mondjuk 50 közmunkás, amiből 25 alap kompetenciákra jár - de egy 100 000-es városban a főjegyző csak aláír, a döntést az ügyintézői hozzák.
Viszont itt a döntés csak formális, mert a közmunkaprogram egy előre kiszámolt, megtervezett folyamat. Kell 300 000 közmunkás, amiből mondjuk 80 000 abc-t fog tanulni 6 órában, a maradékot meg el kell osztani. Az mindegy, hogy kell e mondjuk két karbantartó oda, ahol már amúgy is van egy, a lényeg, hogy kettőt fel lehet vezetni a lőlapra. Én tudok olyan 2000 fős faluról, ahová a télen 50 közmunkást küldtek. De arra nem gondoltak, hogy minek annyi, mert a tizede is elég lenne, legyen és kész.
Téged azért nem foglalkoztathatnak tovább, mert a helyedre majd jön a következő kontingens.
Ezeket a Kormányhivatalokban felügyelik, de még magasabban, az illetékes minisztériumban döntik el, hogy mi, hova mennyi.
Az élet, a sors, a történelem igazságtalan.
A magyarországi egy főre jutó GDP csak harmada-negyede a nyugatinak, így nálunk nem jut pénz 600 eurós segélyre. És akkor most mit kellene ezzel kezdeni szerinted nekünk, a nyugatiaknak vagy a fejlődő országoknak?
Egyébként a havi 50 ezres kereseteddel még mindig a világ leggazdagabb 30%-a közé tartozol.
7-es, te hol élsz?
50 ezres segély? Fizethetem a 0 bevételemből a havi 6660ft-ot, még nekem kell fizetnem, úgy hogy semmit se kapok.
Igazságosság? Tanultam, dolgoztam, munkanélküli lettem, nem azért vagyok itthon, mert nem szeretnék dolgozni, hanem így alakult, nem tudtam visszamenni gyes után. Nem vakargatom semmimet se, nem jó itthon lenni és a falat bámulni, munkát keresek, és mivel a kisgyerekes anyukák nem kapósak, így kényszerből közmunkára megyek, aztán sose tudni, mi lesz belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!