Mit tegyek? A lakás tulajdonosa tartozás miatt elvette az egyik értékes dolgomat, azóta nem érem el.
2011-ben albérletben laktam. kiköltözéskor a tulajdonos felé volt egy 50 ezer forintos tartozásom, amelyet akkor nem tudtam rendezni. emiatt megőrzésre elvették a 100 ezer forintot érő tükörreflexes fényképezőgépemet. írtunk róla papírt is, tehát szerződésben rögzítettünk mindent.
azóta írtam már neki jópár emailt, hogy megvan-e még, mert szeretném visszakapni, de egyikre sem válaszoltak, a telefonszámukat meg nem találom.
feltételezem, hogy ennyi idő alatt legalább egyszer megnyitotta az email fiókját, látnia kellett, hogy írtam többször is... szóval gondolom, hogy nem akarja visszaadni a gépemet.
jogilag mit lehetne tenni?
mert amúgy nem voltunk bejelentve a lakásba, nem adózott a lakbér után, szóval meghúzhatná magát, mert fel is jelenthetném... viszont tartozok is és írásban rögzítettük. természetesen visszafizetném a tartozásomat, ha egyáltalán elérném.
Alulírott XX (személyigazolványszám) elismerem, hogy YY-tól (tőlem) (szül.év, hónap, nap) 51.000 Ft tartozása fejében megőrzésre átvettem egy (fényképezőgépmárka) típusú fényképezőgépét. Vállalom, hogy a tartozása kiegyenlítésekor a gépet sértetlen állapotban átadom számára.
dátum
XX (aláírás)
Lopásnak semmiképpen nem minősül, mert papírt írtatok róla, hogy te magad átadod a gépet.
Szerződési jogi szempontból már érdekes értelmezési kérdés, hogy mi a tökömet jelent a "tartozása fejében megőrzésre átvettem", mert ennek jogilag nincs értelme. A megőrzés egy másik jogintézmény, semmi köze a tartozáshoz. Nyilván kézizálogra gondoltatok, de ez ebből elég homályos. Legalább kellett volna egy határidőt beleírni, hogy ha X napig nem fizetsz, akkor a gépet értékesítheti.
Ha nem adja vissza a gépet, egyet tehetsz: perelsz.
Ha megvan a gép, akkor a bíróság valószínűleg kötelezni fogja, vegye át tőled a lakbért és adja ki a gépet.
Ha eladta a gépet, akkor az árát meg kell térítenie, mire ő viszontkeresettel él a lakbér összegére, tehát te a különbözetet kapod meg.
Remélem, volt annyi eszed, hogy nem hagytál privát, esetleg intim képeket tartalmazó memóriakártyát a fényképezőben.
Bérleti szerződést szóban is lehet kötni, az, hogy nem írtátok le, önmagában még nem jogellenes. Az, hogy esetleg nem fizet utána adót, legfeljebb adójogi jogszabálysértés, nem bűncselekmény. Ezzel szerintem kár fenyegetőznöd.
benne van, hogy milyen típusú, milyen korú, mennyit érő az a gép ?
hogy fogod utólag bizonyítani, hogy az annyit ért?
szerintem keresztet vethetsz rá ,,,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!