Ha kutyát tartok és megöli a betörőt akkor engem vesznek elő?
Merthogy ugye csak olyan módon szabad védekezni betörő ellen, ami az életét nem veszélyezteti...
Lásd boros gazda, uborkás ügy.
Ha kiírod, hogy a kutya harap, akkor nem.
A boroshordóra nem volt kiírva, hogy méreg, többek között ezért van bajban a fagyállós gazda.
Lehet ezt jogilag csűrni- csavarni, de:
Józan ésszel, egészséges igazságérzettel belegondolva, az ÉN bekerített portámon, az ÉN boromat lopva, (nem véletlenül kóstolva, hanem tudatosan LOPVA) a piszok így jár, vagy hasonló helyzetben megeszi a kutyám, szerintem teljesen igazságos, bár lehet, hogy nem jogszerű.
A kutyát mindenképpen megdicsérném!
Az lebegjen az ilyen szemetek előtt: NE VEDD EL AMI NEM A TIÉD, B..MEG!!!
A másik ügyben meg ugye ki volt írva, hogy a kerítés áram alatt van, és veszélyes, mégis elővették. Tehát elvileg a "Kutya harap" felirat sem elég ezen logika szerint, mert ettől még meghalhat.
Vajon akkor ebből az következik, hogy Magyarországon minden kutyát, ami képes átharapni egy cigánygyerek torkát, tilos tartani?
"A másik ügyben meg ugye ki volt írva, hogy a kerítés áram alatt van, és veszélyes, mégis elővették. "
NEm emlékszem, hogy kiírta. De ha ki is írta akkor sem szabályos, ezt egyértelműen tiltja a törvény.
Az áram azonnali halált okoz, itt csak a szerencsén múlik ha az ember nem hal meg.
Egy kutyaharapást nem feltételez a törvény, hogy halált okoz, de benne van a paliban. Ezért elég, ha kiteszed a harapós kutya táblát jól látható helyre! és megfelelően, akkor nincs baj.
Ha a kutya akkor támad a betörőre amikor az téged fojtogat, az élted menti meg. Az élted megmentése érdekében bármilyen eszköz megengedett.
Ha a betörő a családi ezüsttel rohan az udvaron és a kutya széttépi, akkor bajban vagy.
Ha a betörő megvágja a kezed egy késsel és már menekül, akkor sem lehet megölni mert elmúlt az életveszélyes fenyegetés és a betörő életének kioltása már nem arányos védekezés.
Tehát a törvény csak abban az esetben ismeri el jogos önvédelemnek az emberölést, ha az emberölés a saját életed megvédése során a jogtalan támadás elhárításakor történt. Abban a pillanatban amikor a betörő már menekül nem lehet őt büntetlenül megölni.
Ha már meghalt a betörő, akkor a helyszínnek úgy kell kinézni és olyan bizonyítékok kellenek amik a te verziódat támasztják alá a történtekről. Mivel ő már nem tud beszélni a rendőrök csak a te elmondásodra és a tárgyi bizonyítékokra támaszkodhatnak. Ott viszont nem lehet ellentmondás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!