Rágalmazás. Hogy is van ez? (többi lent)
Ugye a megfogalmazása a következő:rágalmazás vétségét követi el, aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ.
A kérdésem az lenne, ha valaki azt állítja valakiről, hogy pl ellopott egy füzetet, de valójában egy könyvet lopott el, akkor mi történik?Megbüntetik a sértettet mert az állítás ténye a lopás vagy ejtik az egész ügyet?
Üdv!
Nem. A lényeg a cselekmény és nem a bűncselekmény tárgya. Tehát ha ellopok 500.000 forintot, de ebből csak 100.000 forintról tudnak, attól én még lopást követtem el. Itt most szimplán az nem mindegy, hogy milyen értékre követtem el. Tehát a bűncselekményt elkövette az illető, csak a sértett rosszul fogalmazott, hogy mit is lopott. Emiatt nem fogják ejteni az ügyet.
Előző jól fogta meg a lényegét: nem a mondattal követi el a bűncselekményt, hanem az azon belüli állítással, amely a becsület csorbítására alkalmas.
Abban a mondatban, hogy "X ellopott egy füzetet" a becsület csorbítására alkalmas állítás annyi, hogy "lopott".
A másik dolog, amire felhívnám a figyelmedet, hogy az állításnak nem kell hamisnak lennie ahhoz, hogy megvalósítsd a bűncselekményt. Attól még, hogy te valamikor elloptál egy könyvet, nekem nincs jogom ezt rólad híresztelni, csak akkor, ha ez valaki(k)nek az érdekét szolgálja. Ha simán csak elpletykálom, akkor az ugyanúgy rágalmazás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!