Lehet olyan albérleti szerződést kötni (én vagyok a tulaj) amiben ha nem fizet az albérlő fizetési felszólítás után legálisan kirakható?
Szeretném az örökölt lakást kiadni, legálisan, adózva, mindent tisztán. Ami megrémít, hogy olvastam ezeket a történeteket, hogy ha az albérlő nem fizet akkor nem rakható csak úgy ki, sőt be se mehetek a lakásomba, zárat sem cseréltethetek. Bírósági után lehet csak kirakni őket ami (fél év elsőfok + fellebbezés, fél év másodfok) 1 év után kerülnének, hátrahagyva egy lerombolt lakást, a közüzemi számlák pedig egy különtörténet.
Nem vagyok jogász, de nem lehetne egy olyan szerződést kötni ami nem fizetés esetén érvényteleníti a szerződést, ezáltal megszűnik a lakhatási jog?
Közjegyző előtt, (Közokiratnak minősül!) megkötött szerződés esetén, 72 órán belül az utcára teszik hatósági kilakoltatással.
Részletesen, mindent belevenni a szerződésbe, (akár azt is, hogy naponta ellenőrizheted a lakás állagát!) és természetesen legalább 3 havi "kaukciót" kérve a szerződés megkötésekor.
Ingatlan közvetítőn keresztül is kiadhatod, az is egy megbízható megoldás.
(uis ezek, általában nagy cégekkel, vállaltokkal szerződnek, azok bérlik a közvetítőn keresztül dolgozóiknak az ingatlant.)
Röviden: nem.
Hosszabban:
Nemfizetés esetén felmondhatsz, és a felmondási idő lejártával megszűnik a lakhatási jog, ez OK.
Viszont, ha a lakó nem költözik ki önmagától, akkor te egy ujjal sem nyúlhatsz hozzá, nem cserélhetsz zárat, nem zárhatod el a közműveket, és hasonlók. Ilyesmit érvényesen szerződésben sem lehet kikötni. Be lehet próbálkozni, de ha kifogsz egy bérlőt, aki tudatában van a jogainak, akkor nagyon megszívhatod. A törvényes menete a dolgoknak a lakáskiürítési per, majd (hivatalos) végrehajtás, illetve ha közjegyző előtt kötött szerződésed ÉS felmondásod van, akkor a per adott esetben kimaradhat.
1-es és 6-os kombinálva az igazi. :)
A közjegyző előtti szerződésben foglaltak olyan mint a bírósági végzés lenne.
Az ügyvédinél van az, amit egy másik írt, hogy semmihez sincs jogod, és saját költségeden pereskedhetsz életed végéig, míg ők vígan bent laknak ingyen, nem fizetés esetén is kizárás esetén feltörhetik a zárat, te vagy a birtokháborító...
Szóval közjegyző!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!