Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A közös és külön vagyon...

A közös és külön vagyon kérdését befolyásolja az, hogy házasság után kinek a nevére íratják a vagyontárgyakat?

Figyelt kérdés

Szerintetek a házasság során ez közös vagyonná válik?

Abban az esetben, hogy ha házasság során az egyik fél bevisz egy különvagyonába tartozó vagyontárgyat az életközösségbe és azt közös névre íratják, az onnantól közös vagyonnak számít?

Ha találtok erre jogszabályi hivatkozást, linkeljetek please

pl. Van egy házam, amit a szüleimtől kaptam. Esküvő után a férjemmel közös névre íratjuk. Onnantól az már nem az én külön vagyonom?

2013. szept. 28. 09:21
 1/3 anonim ***** válasza:
57%

Ezt a kérdést inkább a Politika --> Törvények, jog kategóriában kellett volna kiírnod, ott szoktak válaszolni jogászok is.

Jogszabályt nincs kedvem előkeresni, de a leírt eset teljesen egyértelmű: ha "átíratjátok" ("közös névre íratjátok") a házat, akkor a férjed tulajdonjogot szerez az ingatlanon, tehát az már nem közös vagyon.

Egyébként nincs ilyen, hogy "átíratás" meg "közös névre íratás"; ezt csak adásvételi vagy ajándékozási szerződéssel lehet megcsinálni. Az pedig pénzbe kerül (ügyvédi munkadíj + illetékek).

Ezen felül pedig: Tudom, hogy házasságkötés előtt a többség "el van szállva" a nagy szerelemtől, gondolom, te is; de azért én javaslom, hogy fontold meg alaposan ezt a lépést. Bármilyen hihetetlennek tűnik is most, de Magyarországon a házasságoknak több, mint a fele felbomlik; váláskor pedig mindkét fél a saját tulajdonát viszi, ill. osztozkodnak a közösön...

2013. szept. 28. 10:04
 2/3 anonim ***** válasza:
Bocs, az előbb elírtam: tehát ha a leendő férjed tulajdonjogot szerez az ingatlanon, akkor az már nem a te különvagyonod lesz. (Amekkora tulajdoni hányadot megszerez ilyen módon, pl. 1/2-et, az az ő tulajdona lesz; és csak a többi marad a tiéd.)
2013. szept. 28. 10:12
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

A házasságban külön vagyon az, ami az egyik fél nevén van. Általában a házasság alatt szerzett vagyont - ha mást nem mondanak - közösnek tekinti a jog, de ha például házasságban vásároltok egy ingatlant, és egyikőtök nevére kerül, akkor különvagyonná válik.

Ennek szerepe az örökléskor illetve váláskor van. Váláskor a különvagyont mindenki viszi (nem tárgya pernek), a közösön pedig osztozkodnak, nem feltétlenül egyenlő arányban (lehetnek egyéb körülmények). Öröklésnél pedig az öröklési rend szerint (ha nincs végrendelet) a különvagyon fele a túlélő házastársra, másik fele (esetleg haszonélvezeti joggal) az utódokra, illetve a további örökösökre.

Házasságba vitt különvagyont nem célszerű közössé tenni két okból. 1. pénzbe kerül (adásvétel, illeték, adó). 2. Ha később probléma adódik, nem lehet visszakozni.

2013. szept. 28. 19:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!