Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Visszakaphatom-e az elkobzott...

Visszakaphatom-e az elkobzott családi vagyont?

Figyelt kérdés

Főnemesi családból származom és hatalmas birtokokat, gyárakat, ipari telepeket vettek el az orosz megszállás alatt. Ha nem is kaphatom vissza, jóvátételt kérhetek-e vagy esetleg használati jogot? Ha igen, akkor milyen módon?

Előre is köszönöm az értelmes válaszokat.

2013. szept. 24. 20:12
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

A kárpótlás folyamata már lezárult. Azzal már jócskán lekéstél.

De van még egy rossz hírem. A főnemesi családokat akkor sem kárpótolták. Tudsz te egyetlen olyan kastélyt, főnemesei uradalmat, nagybirtokot, budai palotát, Andrássy úti házat, egykori gyárat amit valamelyik főnemes (vagy annak leszármazottja) visszakapott? Mert én nem. Van egy-két kivétel ahol újra az egykori nemesi család a tulajdonos (vagy csak használati jogot kapott), de ezek sem kárpótlás útján jutottak hozzá az ingatlanjaikhoz, hanem a privatizáció folytán valamilyen úton módon, vagy az állammal kötött használati szerződés révén.

Ma ezeknek az ingatlanoknak és földeknek vagy az állam vagy pedig az új "arisztokrácia" a tulajdonosa.

2013. szept. 25. 07:47
 12/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, egy kicsit komolyabb kutatást is fogok végezni emiatt, de az itt kapott válaszok adtak egy kiindulópontot.
2013. szept. 25. 10:22
 13/14 A kérdező kommentje:
Azért érdekelt a téma, mert senkit sem akarok kitúrni az ingatlanából, csak ma nagyon sok olyan föld van, amit az állam birtokol és előszeretettel vásárolja meg a külföldi nagytőke.
2013. szept. 25. 10:24
 14/14 anonim ***** válasza:

Kedves Kédező!

Olvastam, hogy ez egy jogilag fogható dolog, de nem sok rá az esély, hogy sikerrel jársz. De ha sikerül kérlek írjál, mert én is gondoltam már erre. Igaz nálunk nem voltak gyárak és főnemesek sem voltunk, de egy pár kastélyt azért szívesen visszakapnék. ;D

2014. dec. 26. 15:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!