Ha nem eltartási szerződést kötöttetek akkor igen.
2013. szept. 9. 21:06
2/11 A kérdező kommentje:
Ne haragudj,de nem értem,hogy miért kellett volna eltartási szerződést kötnünk?A párom azt szerette volna,ha a mostoha lányom nem örököl semmit sem,mert sajnos,évek óta meg sem kérdezte az apjától,hogy él-e vagy hal?
3/11 anonim válasza:
Ami már a te neveden van, abból nem. Ami a férjedé volt a halálakor, annak a harmadát.
2013. szept. 9. 21:10
Azért mert eltartási szerződésnél nincs kötelesrész, más esetben pedig igen.
Szóval ha nincs ilyen akkor a köteles rész minimum jár a lánynak.
2013. szept. 9. 21:12
Ha végrendelet van, a köteles részt akkor is örökli a törvényes örökös (a lánya a férjednek).
Ha a férjed nem tagadta ki hivatalosan a lányát, akkor jogosult az örökségre, a kitagadásnak viszont feltételei vannak, az, hogy nem tartja a kapcsolatot, nem elég hozzá.
A törvényes örökös minden esetben örököl (kivéve a kizagadást). Ha ezt tényleg ki akarja valaki kerülni, akkor vagy eladja a vagyonát valakinek (gyerekek esetében megoldható, ez a feleségnél nem lehet, mert vele vagyonközösség van), vagy eltartási szerzödést köt a kedvezményezettel, ilyen esetben az ellátása fejében az eltartó a vagyonnak tulajdonosa lesz, így nincs mit örökölnie az egyéb rokonoknak.
2013. szept. 9. 21:14
6/11 A kérdező kommentje:
Minden ami közös tulajdon volt átkerült az én nevemre még a párom halála előtt.Tehát akkor,jogilag semmi sem jár neki,igaz?
7/11 A kérdező kommentje:
Végrendelet is született,amiben ő kitagadta az előző házasságából született gyermekét érdemtelenség miatt.
8/11 anonim válasza:
Én mindenképp felkeresnék egy ügyvédet. Egy tanácsadás nem túl drága.
2013. szept. 9. 21:24
Szerintem ezt simán megtámadhatja a lány. Teljesen egyértelmű, hogy csak azért íratott át rád mindent a férjed, hogy kitúrjátok az örökségből. Az nem elég az érdemtelenséghez, hogy nem tartották a kapcsolatot. Ha a lány perelni fog, akkor jó eséllyel megítélik neki a köteles részt.
2013. szept. 9. 21:26
Ajándékozásnál, ha nem telt el 15 év a halál beállta és az ajándékozás között, akkor jár a köteles rész. Kitagadni pedig nagyon indokolt esetben lehet, azért mert nem látogatta, azért nem.
2013. szept. 9. 21:33
Kapcsolódó kérdések: