Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy gyógyszertári asszisztens...

Egy gyógyszertári asszisztens igazoltathat? + kényszeríthet okirathamisítás elkövetésére?

Figyelt kérdés

Teljesen megdöbbentem:

A patikában azt mondja az asszisztens, hogy kéri a személyimet, de semmi extra gyógyszert nem akartam, a teljesen szabályosan kiállított receptet, és amúgy 15 éve szedett gyógyszeremet akartam kiváltani, mire azt mondja, hogy állítólag van valami új jogszabály, és köteles vagyok ráírni a receptre a szem. ig számomat, ő pedig ellenőrizni.

1, ezzel véletlenül nem követek el okirathamisítást?

2, elsőre az én válaszom: de igen, de akkor ezzel együtt is létezhet egy újabb jogszabályok közti ellentmondás, és mégis kötheti a gyógyszer kiadását az okirathamisításhoz?

3, ha meg mégse az, akkor is, egyáltalán hogyan igazoltathat? direkt megnéztem azon hivatalos személyek körét, akik jogosultak igazoltatásra, de a gyógyszertári assz. véletlenül sincs benne

4, ezek mellett már szinte eltörpül, de engem az is aggaszt, hogy a legutolsó sarki patikus is tudja az összes létező személyes adatomat, sőt, még a BNO kódjaimat is, akkor ezek után már a személyi ig. számom is meglesz neki?

Ez azért nem túlzás? hangsúlyozom, nem kábszerről van szó!! Teljesen átlagos gyógyszerről!

Ki mit szól ehhez? Egyelőre megtagadtam tőle a hamisítást, és így gyógyszerem sincs, előbb akarom az írásos állásfoglalását az OEP-nek, hogy valóban köteles vagyok-e ezt a bűncselekményt elkövetni az amúgy igazoltan szakorvos által indikált és felírt gyógyszer megkapása érdekében, de szóval addig meg szerezzem meg feketén?

Eddig is enyhe adatvédelmi őskáosznak tartottam a patikák adatkezelési gyakorlatát, de ez így most már nagyon sok.

2013. aug. 9. 18:25
1 2
 11/14 lindmayer ***** válasza:
80%

a recept nem okirat, az csak egy papír, amit a doki ad neked, hogy kiválthasd a gyógyszeredet, semmi több

hogy miért kell ennyi adatnak szerepelnie? fogalmam sincs

de az adatvédelem azt jelenti, hogy a patika az adataidat nem adhatja ki harmadik félnek, tehát a kollégák este nem kártyázhatnak vele

de ugyanígy megkérdezheted a bankot, hogy mi a fenéért kell neki olan sok információ róla, ha csak egy számlát akarsz nyitni, vagy a munkáltatódat is megkérdezheted

én is szoktam kasszában dolgozni, és ha egy fiatal személy szeretne alkoholt vásárolni nálam, akkor én is a személyi megmutatásához kötöm

2013. aug. 10. 19:19
 12/14 A kérdező kommentje:

köszi, tehát a clonazepam most már kábszerként kezelendő? az agyam eldobom ... de csakis ez, vagy más anxiolitikum is (alprazolam, bármi más?).

és tehát nincs új jogszab, hanem azt módosították most?

a clonazepam hatóanyag átkerült a K1, K2 listára?

és tudod is az okát? megköszönném, most már felizgatott!

2013. aug. 10. 19:59
 13/14 anonim ***** válasza:
80%

Juj...

1. Ez egy nagyon abszurd kérdés... NEM!

2. Ennek sincsen semmi értelme.

3. Elkérheti a személyi igazolványodat, de neked nem kötelező odaadni, persze ebben az esetben nem fog semmilyen szolgáltatást nyújtani. Ugyanez a helyzet a banki ügyintézőnél. Elkérheti a személyi adataidat, de nem kötelez rá, ugyanakkor beazonosítás hiányában nem fog "kiszolgálni". A te általad említett jogszabályban azokról a személyekről esik szó, akik kötelezhetnek igazolásra; ez azt jelenti, hogy nekik kötelező igazolni magad felszólítás következtében, ellenkező esetben szabálysértést követsz el, ami bírságot von maga után.

4. Ne aggasszon, jogszabályoknak megfelelően jár el a gyógyszertári alkalmazott.

Ha nem értesz hozzá, ne jogászkodj. Azzal semmi probléma nincsen, ha nem vagy tisztában a jogszabályokkal, hisz' senki sem születik jogásznak, de az okoskodás hiba. Már az okirat-hamisítás fogalmánál nagy káosz van nálad; az adatközlés nem minősül okirat-hamisításnak. Akkor történik okirat-hamisítás, ha hamis okiratot készítesz, vagy az okirat tartalmát megváltoztatod, hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi okiratot használsz fel. Itt egyik sem történik meg...

2013. aug. 11. 11:16
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

látod, milyen jó, hogy egy gyógyszerész beírta, hogy miért kell.

Szerintem az a gyógyszerész is elmondta, ha esetleg figyelmesen meghallgattadvolna, akkor megértetted volna, és nem lenne üldözési mániád.

persze, én is tapasztaltam már visszaélést, amikor a BKV jegypénztáros a rokkanttól a rokkantigazolványa mellé kérte volna a zárójelentéseit.

nekem meg a diákigazolványokhoz megjegyezte a pénztáros, hogy biztos, hogy kosárral az egyetemre megyek, nem a piacra ? hát, nem ...

2013. aug. 11. 14:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!