Egy gyógyszertári asszisztens igazoltathat? + kényszeríthet okirathamisítás elkövetésére?
Teljesen megdöbbentem:
A patikában azt mondja az asszisztens, hogy kéri a személyimet, de semmi extra gyógyszert nem akartam, a teljesen szabályosan kiállított receptet, és amúgy 15 éve szedett gyógyszeremet akartam kiváltani, mire azt mondja, hogy állítólag van valami új jogszabály, és köteles vagyok ráírni a receptre a szem. ig számomat, ő pedig ellenőrizni.
1, ezzel véletlenül nem követek el okirathamisítást?
2, elsőre az én válaszom: de igen, de akkor ezzel együtt is létezhet egy újabb jogszabályok közti ellentmondás, és mégis kötheti a gyógyszer kiadását az okirathamisításhoz?
3, ha meg mégse az, akkor is, egyáltalán hogyan igazoltathat? direkt megnéztem azon hivatalos személyek körét, akik jogosultak igazoltatásra, de a gyógyszertári assz. véletlenül sincs benne
4, ezek mellett már szinte eltörpül, de engem az is aggaszt, hogy a legutolsó sarki patikus is tudja az összes létező személyes adatomat, sőt, még a BNO kódjaimat is, akkor ezek után már a személyi ig. számom is meglesz neki?
Ez azért nem túlzás? hangsúlyozom, nem kábszerről van szó!! Teljesen átlagos gyógyszerről!
Ki mit szól ehhez? Egyelőre megtagadtam tőle a hamisítást, és így gyógyszerem sincs, előbb akarom az írásos állásfoglalását az OEP-nek, hogy valóban köteles vagyok-e ezt a bűncselekményt elkövetni az amúgy igazoltan szakorvos által indikált és felírt gyógyszer megkapása érdekében, de szóval addig meg szerezzem meg feketén?
Eddig is enyhe adatvédelmi őskáosznak tartottam a patikák adatkezelési gyakorlatát, de ez így most már nagyon sok.
a recept nem okirat, az csak egy papír, amit a doki ad neked, hogy kiválthasd a gyógyszeredet, semmi több
hogy miért kell ennyi adatnak szerepelnie? fogalmam sincs
de az adatvédelem azt jelenti, hogy a patika az adataidat nem adhatja ki harmadik félnek, tehát a kollégák este nem kártyázhatnak vele
de ugyanígy megkérdezheted a bankot, hogy mi a fenéért kell neki olan sok információ róla, ha csak egy számlát akarsz nyitni, vagy a munkáltatódat is megkérdezheted
én is szoktam kasszában dolgozni, és ha egy fiatal személy szeretne alkoholt vásárolni nálam, akkor én is a személyi megmutatásához kötöm
köszi, tehát a clonazepam most már kábszerként kezelendő? az agyam eldobom ... de csakis ez, vagy más anxiolitikum is (alprazolam, bármi más?).
és tehát nincs új jogszab, hanem azt módosították most?
a clonazepam hatóanyag átkerült a K1, K2 listára?
és tudod is az okát? megköszönném, most már felizgatott!
Juj...
1. Ez egy nagyon abszurd kérdés... NEM!
2. Ennek sincsen semmi értelme.
3. Elkérheti a személyi igazolványodat, de neked nem kötelező odaadni, persze ebben az esetben nem fog semmilyen szolgáltatást nyújtani. Ugyanez a helyzet a banki ügyintézőnél. Elkérheti a személyi adataidat, de nem kötelez rá, ugyanakkor beazonosítás hiányában nem fog "kiszolgálni". A te általad említett jogszabályban azokról a személyekről esik szó, akik kötelezhetnek igazolásra; ez azt jelenti, hogy nekik kötelező igazolni magad felszólítás következtében, ellenkező esetben szabálysértést követsz el, ami bírságot von maga után.
4. Ne aggasszon, jogszabályoknak megfelelően jár el a gyógyszertári alkalmazott.
Ha nem értesz hozzá, ne jogászkodj. Azzal semmi probléma nincsen, ha nem vagy tisztában a jogszabályokkal, hisz' senki sem születik jogásznak, de az okoskodás hiba. Már az okirat-hamisítás fogalmánál nagy káosz van nálad; az adatközlés nem minősül okirat-hamisításnak. Akkor történik okirat-hamisítás, ha hamis okiratot készítesz, vagy az okirat tartalmát megváltoztatod, hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi okiratot használsz fel. Itt egyik sem történik meg...
látod, milyen jó, hogy egy gyógyszerész beírta, hogy miért kell.
Szerintem az a gyógyszerész is elmondta, ha esetleg figyelmesen meghallgattadvolna, akkor megértetted volna, és nem lenne üldözési mániád.
persze, én is tapasztaltam már visszaélést, amikor a BKV jegypénztáros a rokkanttól a rokkantigazolványa mellé kérte volna a zárójelentéseit.
nekem meg a diákigazolványokhoz megjegyezte a pénztáros, hogy biztos, hogy kosárral az egyetemre megyek, nem a piacra ? hát, nem ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!